Dokumentarno-dramski program

Vesna Perić: Šezdeset osma - mladost je naša privilegija - II deo (premijera)

Povodom jubileja evropskih i jugoslovenskih studentskih protesta 1968. godine, sagovornici mapiraju kulturološki uvod u političku 1968. kao i kulturološke posledice.

Kakva je zapravo dramaturgija ‘68 u jugoslovenskom iskustvu, šta su predstavljale reči iz Bihnerovog komada „Dantonova smrt" koje je interpretirao Stevo Žigon u dvorištvu Kapetan Mišinog zdanja, i da li kulturizacija revolucije znači i otupljivanje njene političke oštrice?

U vreme kada je, čini se, kultura bila jača od politike, otkrivamo kako su muzika, književnost i film u socijalističkoj Jugoslaviji promišljali revoluciju i kako su apsorbovali kontrakulturu, a kako su protesti u Vijetnamu i protesti zbog ulaska sovjetskih trupa u Čehoslovačku uokvirili i jugoslovensko iskustvo.

U kakvom kontrapunktu stoje kozaračko kolo kojim je završen protest u Beogradu i Street Fighting Men Rolingstonsa, koja je bila himna svetskog protesta? I konačno, da li je ponovo moguća jedna takva pobuna?

Naslov emisije inspirisan je stihom iz koračnice Crvenog univerziteta Karl Marks u Beogradu.

Sagovornici u emisiji su: Želimir Žilnik, filmski reditelj, Borka Pavićević, dramaturg, Vladislav Bajac, književnik, Aleksandra Sekulić, istoričarka umetnosti, Lordan Zafranović, filmski reditelj, Aleksandar Kraus, predsednik Saveza antifašista Srbije, Žikica Simić, muzički kritičar i Marko Kostić, filmski reditelj.

Uloge tumače: Sena Đorović i Miloš Timotijević
Autor i reditelj: Vesna Perić
Ton-majstor: Zoran Uzelac
Lektor: Olga Babić
Izbor muzike: Dragan Mitrić
Urednik serije: Vladimir B. Popović
Producent: Aleksandra Rajić Žikić
Proizvodnja: maj 2018.

 

Драмски програм

Autor:
Радио Београд 2

Драмски програм на РБ2 свакодневно емитује репризну и премијерну продукцију радним данима од 18:32, суботом у 18:00 у серијама Мала сцена, Паукова мрежа, Радио игра, Драма Другог програма, Звездани часови и Документарно драмски програм. [ детаљније ]

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено