Kontrapunkt

Emisiju posvećujemo Edvardu Hermanu, jednom od najbriljantnijih intelektualaca našeg vremena, koji je preminuo 11. novembra, u 92. godini.

Profesor Edvard Herman jedan je od najvećih kritičara medija ikada, veliki poznavalac delovanja propagandnog modela u sprovođenju politike moći, ekspert za korporativna i regulatorna pitanja, političku ekonomiju i medije. Svoj radni vek proveo je kao profesor na Vartonovoj školi ekonomije i Anenbergovoj školi za komunikacije Univerziteta u Pensilvaniji. 

Sa svojim prijateljem i saradnikom Noamom Čomskim, napisao je veliki broj studija: „Kontrarevolucionarno nasilje, činjenice o prolivanju krvi i propaganda"; „Politička ekonomija ljudskih prava I: Vašingtonska veza i fašizam u trećem svetu"; „Politička ekonomija ljudskih prava II: Nakon kataklizme, postratna Indokina i rekonstrukcija imperijalne ideologije"; „Proizvodnja saglasnosti: Politička ekonomija masovnih medija". Edvard Herman je i autor studija: „Zločini u Vijetnamu: Mitovi i realnost", „Korporativna moć-korporativna kontrola, studija fondova u XX veku"; „Prava mreža terora"; „Industrija terorizma" (sa Frankom Brodhedom; „Uspon i pad bugarske veze"; Ispod hipokrizije: Dekodiranje vesti u doba propagande", uključujući i rečnik dvostrukog govora devedesetih; „Trijumf tržišta"; „Globalni mediji" (sa Robertom Mekčesnijem); „Mit o liberalnim medijima", „Politika genocida", koju je napisao sa Dejvidom Petersonom, „Srebrenički masakr: dokazi, kontekst, politika" (Herman i saradnici). 

O Edvardu Hermanu, za Kontrapunkt govore dr Dijana Džonston i Stefan Karganović, direktor fonda „Istorijski projekat Srebrenica".

Autor emisije je Biljana Đorović.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се