Grad

Arhitekta Milutin Glavički (1930-1987)

Ove godine navršavaju se tri decenije od smrti arhitekte Milutina Glavičkog - jednog od autora Regulacionog plana Novog Beograda iz 1962. Taj plan je urađen na osnovu dve godine starijeg Plana centralne zone Novog Beograda koji je već bio skrenuo pažnju na radnu grupu Urbanističkog zavoda u kojoj su pored Glavičkog bili još i Leonid Lenarčić, Milosav Mitić, Dušan Milenković i Uroš Martinović. Reč je o herojskoj posleratnoj generaciji urbanista i planera - o generaciji koja je definisala urbanizam i arhitekturu novog grada nove socijalističke države. U istraživanju Jelice Jovanović navedeno je da je Milutin Glavički veoma važna profesinalna ličnost za valorizaciju nasleđa Novog Beograda i modernističke urbanizacije generalno.

U Gradu, o arhitekti Milutinu Glavičkom i urbanističkom i arhitektonskom značaju Novog Beograda, o duhu vremena i političkim i društvenim prilikama u drugoj polovini prošlog veka govore arhitekte Jelica Jovanović i Borislav Bata Stojkov, a na arhivskim snimcima Ljiljana Blagojević i Milutin Glavički.

Autori emisije su Snežana Ristić i Radonja Leposavić.

Град Град

Autor:
Снежана Ристић и Радоња Лепосавић

Индивидуалистички, критички модел културе рађао се и развијао са рађањем и развојем urbsа – један од путева данашње рехабилитације индивидуализма је онај који нас враћа у Град. Комплексност урбане форме предложак је за структуру емисије. [ детаљније ]

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено