Читај ми!

Banka biljnih gena, savremena Nojeva barka

Peking je domaćin trećeg Foruma za međunarodnu saradnju "Pojas i put". Predsednik Aleksandar Vučić predvodi delegaciju Srbije na Samitu kojim se obeležava 10 godina od pokretanja do sada najimpozantijeg investicionog projekta Kine koji obuhvata više desetina država na tri kontinenta. Poseta Kini prilika je i za susrete na najvišem nivou. Predsednik Vučić će se sastati sa predsednikom Kine Si Đinpingom, sa kojim će prisustvovati potpisivanju više bilateralnih sporazuma, među kojima je i sporazum o slobodnoj trgovini. Šta Srbiji donosi ovaj sporazum i da li je inicijativa Pojas i put ispunila svoj cilj, neka su od pitanja za našeg gosta, Nenada Stekića, saradnika Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Klimatske promene ugrozile su opstanak pojedinih biljaka na planeti. Zbog toga su širom sveta sve popularnije banke biljnih gena, čiji je cilj da sačuvaju semena useva, koji bi mogli da budu uništeni u određenom regionu. Na ostrvu Svalbard u Norveškoj, na -18 stepeni Celzijusa u savremenoj "Nojevoj barci" od 2008. godine je uskladišteno 1,2 miliona semena biljaka iz celog sveta. Iz Srbije je u Svavald poslato 96 kopija uzoraka autohtonih sorti pšenice, ječma, ovsa i raži. Originali se čuvaju u domaćoj Banci biljih gena u Batajnici. O misiji ove naučne ustanove za Magazin govori direktorka Maja Ječmenica.

Drastičan skok cena nekretnina a zatim i stambenih kvadrata učinili su kupovinu stana, za većinu građana, gotovo nemogućom misijom. Stariji među nama sećaju se stambenih zadruga koje su, svojevremeno, okupljale ljude koji nisu socijalno ugroženi ali nisu ni dovoljno finansijski jaki da sami kupe nekretninu. Centar za stambeno zadrugrastvo godinama ispituje pravne i finansijske mogućnosti ove vrste udruživanja građana u današnjim okolnostima. Naša sagovornica je Ana Džokić iz udruženja Ko gradi grad.

Sa vama, Jelena Vidić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво