Читај ми!

Udruženje "Magličgrad" oživljava tvrđavu Maglič

Maglič je, smatra se, ime dobio po magli kojom je često obavijen i koja mu daje misteriozni izgled. Misteriozno je i njegovo poreklo koje ni do današnjih dana nije rasvetljeno.

Pretpostavlja se da je izgrađen posle mongolske provale 1240. godine, a prvi pisani podaci o tom srednjovekovnom gradu potiču iz 1337. godine, iz vremena arhiepiskopa Danila II, koji je, pored tada postojećih objekata u unutrašnjosti zidina, podigao palatu i ćelije. Osim debelih zidina, Maglič čine i sedam kula visokih desetak metara i glavna Don Žon kula koja je visoka oko 20 metara. Unutrašnjost grada sastoji se iz dva dvorišta, manjeg i većeg u kojem se nalaze ostaci crkve Svetog Đorđa, pomenute palate, kao i pekare i dve cisterne za vodu. Smešten je na visokoj steni koja dominira Ibarskom dolinom, a zbog neravnog terena, nepravilnog je oblika. Mnogi Maglič, udaljen tridesetak kilometara od Kraljeva, na magistralnom putu koji vodi ka Novom Pazaru, Crnoj Gori i Kosovu i Metohiji, nazivaju srpskim Kamelotom.

Pored Magliča koji, kada se putuje čuvenom Ibarskom magistralom, naprosto bljesne iza jedne okuke u dolini, ostavljajući putnike bez daha i pogleda zakovanog za vrh strmih litica brda kojim gospodari, do leta 2022. uglavnom se samo prolazilo.

Retki su se odvažavali da Maglič osvoje makar samo šetnjom do zidina i tako dotaknu vekove, nigde vidljivije u Dolini vekova u kojoj se i nalazi. Od tada, podnožje Magliča, nekadašnje podgrađe tvrđave, naselili su mladi entuzijasti, donekle i avanturisti, sada i formalno okupljeni u Udruženju „Magličgrad“. 

 

Upoznaćete Miloša Sretenovića, arheologa rodom iz Beograda, sa Konjarnika, osnivača udruženja i predvodnika ideje o oživljavanju tvrđave Maglič, sa kojim su, o njegovim idejama od kojih su neke već realizovane, a ostale samo što nisu, razgovarale Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović.

 


Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво