Slovakinje

Povodom osnivanja Matice slovačke i izbora slovačkog biskupa, redakcija beogradskog lista „Vreme“ poslala je pisca i novinara, Miloša Crnjanskog, u Staru Pazovu da napiše reportažu o Slovacima. Tekst je objavljen 22. septembra 1932. godine pod naslovom: „Ne zovite ih totovima, niti njinu decu toticama, braća su nam to, Slovaci“.

Crnjanski piše: „I mada je slovačko mleko zadojilo toliko velikana mađarskih - da spomenemo samo Košuta i Petefija, taj radni narod bio je u husarskoj Mađarskoj uvek zapostavljen, prezren, bez škole i imena, nazvan pogrdno „totovima". Danas, kada uz Češku, taj najskromniji i najradniji deo velikog Slovenstva, ima svoju Slovačku, pa živi naseljen i zadovoljan i na našim bogatim ravnicama, osetivši da je jedno sa Južnim Slovenima, zaslužio je da ga bratski pazimo i nazovemo njegovim pravim, slovenskim imenom, naroda što nam je dao Kolara, Štura, Šafarika i druge koji su u našoj prošlosti bili svetska imena. Za upoznavanje Slovaka, ili „totova", kako ih primivši od Mađara to pogrdno ime, naš (srpski) narod, nažalost, naziva, najpogodnija su velika sela slovačka, uistinu prave varoši i varošice, u Banatu, Bačkoj i Sremu, Kovačica, Bački Petrovac, ili najbliže Beogradu, Stara Pazova."

Glumac - Nikola Kojo

Autor teksta: Mirjana Blažić

 

Emisija Srpski na srpskom emituje se tokom dana u sledećim terminima - 04:55; 08:05; 11:55 i 22:30

Ovo izdanje možete čuti ponovo na talasima Prvog programa Radio Beograda 30. januara, 1. i 10. februara.

 

Српски на српском Српски на српском

Autor:
Мирјана Блажић

Свака грешка у језику има своју причу. Ко нађе грешку, ваљаће му и објашњење, ко не нађе, нека слуша причу, наћи ће се грешка сама. [ детаљније ]

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета