Popis i teorije zavere

Svedoci smo širenja različitih teorija zavera tokom poslednjih godina. Tu su namenski stvoreni virusi koji treba da opustoše čovečanstvo, nepoverenje u dobrobit vakcina, pa i nauku uopšte. Pomenimo, na primer, uverenje da je zemlja ravna ploča, i još mnogo toga. Poslednja u nizu sličnih pojava širi se uglavnom društvenim mrežama, ali i usmenim putem, i u vezi je sa popisom koji traje tokom oktobra. Popis stanovništva nam nije nepoznata pojava, i sem toga što će se raditi elektronski, nekih većih novina nema. Međutim, iako smo popise imali i pre, ođednom su se pojavili teoretičari zavera, koji tvrde da iza toga stoje različite organizacije koje žele da zloupotrebe naše podatke. Pokušaćemo da objasnimo razloge nastajanja teorija zavere i iz kog plodnog tla ovako bujaju u razgovoru sa socijalnim psihologom, profesorkom na Fakultetu za medije i komunikacije, Jasnom Milošević Đorđević.

U iščekivanju rezultata novog popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, pokrenute su različite inicijative koje bi trebalo da doprinesu rasvetljavanju depopulacije kao višedecenijskog problema, kao i da iskristališu potencijalne mere za njeno ublažavanje. Jedno od naučno istraživačkih rešenja su podaci dobijeni na osnovu satelitskih snimaka noćnih svetala, koja ukazuju na koncentraciju stanovništva i aktivnosti u prostoru. Tamo gde intenzitet osvetljenja slabi, prostori postepeno „odumiru", dok oni koji „isijavaju" predstavljaju polove rasta i razvoja. O ovom istraživanju govori jedna od autorki projekta „Daljinska detekcija (de)populacionih procesa", Marija Drobnjković, naučni saradnik, rukovodilac odeljenja prostornog planiranja, Geografskog instituta "Jovan Cvijić" SANU.

Biće reči i o festivalima mentalnog zdravlja, koji se tokom ove nedelje organizuju povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja. Održavaju se u Beogradu i Novom Sadu, imaju za cilj da skrenu pažnju javnosti na značaj psihičkog zdravlja ljudi, a o programima koji predstoje govore organizatori festivala.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено