Gogoljeve priče

U večerašnjoj emisiji sagovornik nam je književnik Dejan Simonović. On govori o knjizi priča Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. Sa pojavom Gogolja na literarnoj sceni u Rusiji prestaje period imitiranja zapadne književnosti, a započinje pravac koji će kritičari kasnije nazvati ruskim realizamom. On je na svetlost dana izvukao likove odbačenih, običnih, nesrećnih, marginalnih ljudi, ali i afirmisao humor, grotesku, ironiju i fantastiku.

Gogoljevo delo uticalo je na čitavu seriju vrhunskih pisaca, među kojima su najvažniji Dostojevski, koji je najdoslednije nastavio sa promovisanjem malih ljudi, poniženih i uvređenih, kao glavnih junaka, i Kafka, koji je svoje priče temeljio na apsurdnom, grotesknom i bizarnom. Ističući uticaj Gogoljevih dela na pisce realizma, Dostojevski je navodno rekao: „Svi smo mi izašli iz Gogoljevog Šinjela". Gogolj je uticao na književni rad Branislava Nušića, Milovana Glišića, Stevana Sremca... 

Naša sagovornik govori o tome šta mu Gogoljeve priče znače, šta je u njima zanimljivo i vredno, i zašto posebnu pažnju treba posvetiti pričama''Nos'', Šinjel'' i ''Ludakovi zapisi''. Dejan Simonović kaže da je Gogolj je pisac jeze, jer je je njegov humor uvek spojen sa strahom i gorčinom. On smatra da Gogoljev humor nije od onih gde se mi grohotom smejemo, i koji donosi rasterećenje, nego nas taj humor rastužuje, uznemiruje nas i tera da se zapitamo nad svojom društvenom i egzistencijalnom situacijom.

Dejan Simonović je objavio romane:  ''Neodoljiva draž poziva'', ''Krojač iz Ulma'',  ''Zaklon'', ''Prikaza'' i ''Besposličari'', kao i zbirke priča: ''Rastrojstva'' i ''Bezglavo''. U književnoj periodici objavljivao je priče i eseje. Autor je izvedenih radio drama: ''Osvit'', ''Žrtva'' i ''Plaćenici''. Za dramu "Matrozi" dobio je prvu nagradu na konkursu Radio Beograda za originalnu radio-dramu. Bio je urednik u Književnoj reči i Književnom magazinu, kao i urednik tribinskog programa Srpskog književnog društva u periodu 2013-2018. Trenutno je sekretar Srpskog književnog društva.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета