Knjiga pisana pod temperaturom

U večerašnjoj emisiji sagovornik nam je književnica Sonja Veselinović. Ona govori o romanu ''Povest o Sonječki'' Marine Cvetajeve. Po mišljenju mnogih, Marina Cvetajeva (1892-1941) jedna je od najvećih pesnikinja 20. veka. Roditelji su joj bili intelektualci, a suprug carski i belogardejski viši oficir. Nije prihvatala Oktobarsku revoluciju, što je za posledicu imalo njenu izopštenost i život na rubu egzistencije. Marina Cvetajeva je napisala dve hiljade pesama koje obuhvataju period revolucije i više od deset godina egzila u Pragu, Berlinu i Parizu. Njenom delu divili su se pisci poput Borisa Pasternaka i Rajnera Marije Rilkea.

 

''Povest o Sonječki'' predstavlja autentično svedočanstvo o dubokim unutrašnjim nemirima, strahovima i zanosima Marine Cvetajeve. Ovaj lirski roman, koji ima autobiografski karakter, u prvi plan ističe vrednosti prijateljstva i ljubavi, i potrebu da se kroz život ide otvorene duše i srca. Govoreći o toplom i nežnom prijateljstvu sa glumicom Sofijom (Sonječkom) Holidej, o ljudima i događajima oko kojih su se se splitali njihovi životi, Marina Cvetajeva je kroz diskretne naznake oslikala i društveni kontekst koji je na bitan način odredio sudbine svih aktera ove knjige.

Za lirski roman ''Povest o Sonječki'' naša sagovornica kaže da ostavlja utisak kao da je pisan pod temperaturom. Čućemo kako je ona ovo delo otkrila, kako ga je doživela u prvom čitalačkom susretu a kako u kasnijim čitanjima, i da li je ono predstavljao podsticaj za njeno književno stvaranje.

Sonja Veselinović je diplomirala, magistrirala i doktorirala na Odseku za komparativnu književnost Filozofskogfakulteta u Novom Sadu. Na istom Odseku predaje od 2009. godine. Objavila je studije: ''Prevodilačka poetika Ivana V. Lalića'' i ''Recepcija, kanon, ciljna kultura: slika modernog angloameričkog pesništva u savremenoj srpskoj književnosti'', i priredila knjige: ''Ivan V. Lalić'' i ''Vladislav Petković Dis'' u okviru edicije ''Deset vekova srpske književnosti''. Piše lirsku prozu i poeziju. Objavila je knjige: ''Poema preko'', ''Krosfejd'' i ''Proklizavanje''.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара