Читај ми!

Ko kontroliše bezbednost boja za jaja, i da li visoka cena znači dobar kvalitet

Farbe za jaja kupujemo često ispred pijaca, usput... Međutim, takvu prodaju gotovo niko ne kontroliše. Povremeno prodavce komunalna inspekcija pomeri sa trotara, ali ukoliko inspektori ne dežuraju stalno, oni se brzo vrate na ista mesta. Raspitivali smo se koliko smo sigurni kao potrošači kada kupujemo farbu za jaja bilo gde, ako je na pakovanju teško pročitati sastav, a rok trajanja – skoro nemoguće.

Kao pred svaki Uskrs, na pijaci Kalenić – neuobičajena gužva, uobičajena ponuda, a postavljene su dodatne tezge.

Kupcima je važno koje je boje farba za jaja i koliko košta, a malo ko gleda oznake na kesici.

Jeftinije nekad znači i štetno, kažu stručnjaci.

Veštačke boje koštaju manje, ali mogu biti opasne, kada sadrže veću količinu teških metala: žive, arsena, kadmijuma i olova.

„Pošto sam i ja prošla po pijaci, videla sam da na nekim kesicima piše prehrambena boja. Boje su vrlo često toksične, ali kada je u pitanju prehrambena, to znači da to jedinjenje ima obojenje, ali ne pravi nikakve štetne posledice jer je prošlo ispitivanja, a takva ispitivanja na primer tekstilne boje nisu prošle", rekla je prof. Mirjana Rajlić Stojanović sa Katedre za biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju, Tehnološko metalurškog fakulteta.

Nesavesni prodavci, željni zarade, često kupuju veštačku boju i prepakuju je u kesice koje kasnije prodaju kao farbu za jaja. Ispred pijaca, prodavnica, na ulicama, i tamo gde inspekcije obično nema, postavljaju improvizovane tezge.

Da bi farba za jaja bila bezbedna za upotrebu, na kesici treba da stoji oznaka E, a kupcima se savetuje da obrate pažnju i na rok trajanja.

„Vi ne možete da sprečite nekoga da nešto slaže, ali ako piše da je prehrambena boja i ako oznake E pa 100 i neki broj, u principu to znači da su proverene boje i bezbedne", dodaje prof. Stojanović.

Prava prehrambena boja je skuplja, jer je dodatno kontrolisana, pa se neki trgovci odlučuju za jeftiniju varijantu, gde su standardi niži – za boje koje se koriste u tekstilnoj i hemijskoj industriji, na primer, za zidove.

Većina trgovaca na pijaci nije želela da govori o tome gde i kako nabavlja boju.

Na pitanja da li su i koje prodavnice i objekte kontrolisali ove godine, odgovore od sanitarne inspekcije nismo dobili.

Prema zakonu, na pakovanju mora da postoji bar-kod, datum proizvodnje, rok trajanja i ime proizvođača.

Najsigurnije je boje kupovati u prodavnicama gde su kontrole redovne. Ali, tamo je skuplje.

Kada vidite znatno nižu cenu od standardne, dva puta razmislite pre kupovine, jer to je obično znak da nešto nije u redu.

субота, 13. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару