Читај ми!

Čudne plime Atlantika – pisac predvideo sudbinu Titanika 14 godina pre tragedije, do bizarnih detalja

Nestanak podmornice „Titan“, koja je trebalo obiđe olupinu „Titanika“, kao da zloslutno priziva podsećanje na roman „The Wreck of the Titan: or Futility” u kojem je autor Morgan Robertson 1898. skoro pa predvideo šta će se desiti 1912. godine i kakvu sudbinu će dočekati najveći putnički brod na svetu.

Uprkos tome što je Robertson posedovao izuzetno znanje o brodovima i pomorstvu, roman The Wreck of the Titan: or Futility, zaista do nekih bizarnih detalja, 14 godina ranije predviđa šta će se desiti sa Titanikom.

Roman napisan 1898. godine prati priču o izmišljenom britanskom putničkom brodu „Titanu“, istog imena kao i podmornica koja je juče nestala, koji tone u severnom Atlantskom okeanu nakon udara u ledeni breg.

Što je još bizarnije, Robertson je knjigu napisao kada „Titanik“ još nije bio ni u nacrtima. Njegov „Titan“ neodoljivo podseća na „Titanik“ – 244 metra dugačak naspram 269, slične brzine i imao je manjak čamaca za spasavanje.

Autor takođe u knjizi opisuje i da bi „Titan“ mogao da preživi direktan udarac sa ledenim bregom, ali da je udarac sa strane „pocepao“ brod i načinio mnogo veću štetu. Isti scenario desio se sa „Titanikom“.

Nakon što je „Titanik“ zaista potonuo 1912. godine, mnogi su Robertsona prozvali vidovnjakom, ali je on to odlučno poricao.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара