Читај ми!

Kada ledena kraljica četinara dobije novogodišnje ruho – raskoš Pančićeve omorike

Botanička bašta u Kragujevcu prostire se na 18 hektara i najveća je na Balkanu. Radi u okviru Prirodno-matematičkog fakulteta kao naučno-nastavna baza i velika laboratorija na otvorenom. Priroda u svoj svojoj lepoti. Čovek je tu tek da pomogne i uveća raskoš retkim primercima iz celog sveta.

Među mnogobrojnim biljnim vrstama je i Pančićeva omorika koja je dobila novi izgled za novogodišnje praznike. Jedinstven ambijent ispunjen ekološkom sadržajima čuvaju studenti, školarci, mališani iz vrtića. Za praznike, bazar i kutak za fotografisanje.

„Sve je od proizvoda koji se nalaze u našoj Botaničkoj bašti, trudili smo se zajedno sa decom iz vrtića, tako da je sve to super”, rekla je Anđela Gajić, studentkinja PMF-a u Kragujevcu.

„Da probamo da zaradimo nešto novca, kako bismo dalje mogli da se finansiramo i da na taj način pokrenemo neku novu manifestaciju sledeće godine”, planira studentkinja sa istog fakulteta Angelina Ninković.

Od osamnaest i po hektara Botaničke bašte, uređeno je pet. Svako tu može da zasadi svoju biljku i pomogne da se prostor oplemeni i obogati.

„Tu su i insekti. Mi imamo hotel sa polupansionom i punim pansionom, tu nam je i ulica veverica sa barovima za veverice. Tu su nam kućice za ptice. I ovi ekološki ukrasi su zapravo naši mali darovi koje smo ostavili životinjima u Botaničkoj bašti”, ispričala je doc. dr Snežana Branković, rukovodilac Botaničke bašte u Kragujevcu.

A darove su doneli mališani iz vrtića i ukrasili ledenu lepoticu – Pančićevu omoriku.

Relikt i prirodna retkost, dama među četinarima, preživela je šezdeset pet miliona godina. Okružena ljubavlju i pažnjom, ukras je ne samo Tare već i Kragujevca.

 

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара