Читај ми!

Počela kampanja "bodyright" – Tvoje telo je tvoje! I na netu i u stvarnom svetu!

U Beogradu je održana konferencija kojom je zvanično započela kampanja "bodyright" koju je, po ugledu na globalnu kampanju, inicirao Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), a koja se u Srbiji sprovodi u saradnji sa kancelarijom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti pod sloganom „Tvoje telo je tvoje! I na netu i u stvarnom svetu!”. Zaštitno lice kampanje je Ana Đurić – Konstrakta.

Cilj kampanje je podizanje svesti u društvu o široko rasprostranjenom rodno zasnovanom nasilju u digitalnoj sferi i njegovim posledicama. Učesnici su istakli da je potrebno unapređenje normativnog okvira na globalnom nivou koji se tiče regulisanja ljudskih prava u onlajn prostoru i pozvali tehnološke kompanije da se uključe i daju doprinos.

„Naša tela manje su zaštićena u onlajn prostoru, nego što su to muzika, film ili čak korporativni logotipi. Iz tog razloga, danas smo promovisali novi simbol ⓑ, zaštitni znak 'bodyright' kampanje na globalnom nivou, koji će se od danas koristiti i u Srbiji, a označava novi kopirajt za ljudsko telo. Kampanjom takođe jačamo svest o različitim formama nasilja koje se vrše posredstvom tehnologije, a koje su u suštini povreda ljudskih prava i telesne autonomije iako se dešavaju u digitalnom prostoru“, rekao je direktor UNFPA za Srbiju, Džon Kenedi Mosoti.

U sklopu konferencije, a kako bi podgli svest o različitim oblicima rodno zasnovanog nasilja u onlajn prostoru, predstavljen je i Pojmovnik rodno zasnovanog nasilja počinjenog posredstvom tehnologije, na srpskom koji daje pregled različitih oblika nasilja u digitalnom svetu i njegove moguće posledice.

Kao i svaka druga vrsta nasilja, rodno zasnovano nasilje posredstvom tehnologije izaziva strah, anksioznost i trajne posledice kod žrtve. Mlade devojke od 18 i 19 godina u Srbiji smatraju da su posledice nasilja u onlajn prostoru višestruke i da najčešće utiču na psihičko zdravlje (94,1%), fizičko zdravlje (61,6%) i da dovode do socijalne izolacije (53,7%).

„Digitalno nasilje je stvarno i tako ga treba tretirati, bez obzira što se dešava u virtuelnom prostoru i ima različite oblike. Deo problema je i što osobe koje se nađu u ovoj situaciji ne znaju kome bi se obratile. U sklopu kampanje, sloganom 'Poveri se poverenici' pozivamo da nam se ovi slučajevi prijave i upućujemo na nadležne organe“, naglasila je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Rodno zasnovano nasilje počinjeno posredstvom tehnologije je pojava relativno novijeg datuma, ali vrlo zastupljena. Ankete sprovedene u Srbiji, pokazale su da se 78 odsto ispitanica ne oseća bezbedno na internetu, iako provode više od tri sata dnevno u onlajn prostoru.

Takođe, više od 74 odsto devojaka u Srbiji je izjavilo da nikada nisu bile deo bilo koje kampanje podizanja svesti o rodno zasnovanom nasilju posredstvom tehnologije. U svetu je 85% žena izjavilo da su bile svedokinje digitalnog nasilja, a njih 40 odsto da su preživele.

среда, 29. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије