Читај ми!

Pastrmka, džigerica i obavezno - goveđa supa, Tomaž Kavčić na samitu Otvoreni Balkan

Na „Gastronomskoj viziji Otvorenog Balkana" - ukusi Slovenije. Doneo ih je specijalni gost Tomaž Kavčić, jedan od 100 velikih šefova kuhinje u svetu, vlasnik Mišlenove zvezdice, čovek koji je kuvao za 27 premijera u Briselu, a sada i za učesnike samita Otvoreni Balkan.

Ne voli epitete „zvezda", „umetnik" jer je, kaže, zanatlija kome je ugostiteljstvo način života. Posetiocima prezentacije „Tradicija sa dodirom inovativnosti" otkrio je tajne pripreme losos pastrmke, džigerice i jagnjetine. Dva jela su se našla i na meniju sinoćne večere učesnika samita „Otvoreni Balkan".

„Verujete mi da sam bio u mojoj karijeri na devet različitih mesta, samo kada pričamo o vinskim sajmovima, a ne bih pričao na koliko tih festivala kulinarike. Mislim da ih je više od 20 i vjerujte mi, neću vam kazati jer sam sad ovde, jer sam sad u Beogradu, jer sam sad na sajmu, ali ovo što sam doživeo juče i danas ovde, nisam još nigde doživeo. Ali, vjerujete mi iz srca i veliki, veliki poklon organizatorima i mislim da će drugi organizatori sada pričam i za Evropu i za svet, imati male, male probleme kako uraditi jedan sajam koji ima dušu", ispričao je Kavčić.

Oni koji imaju priliku da asistiraju Kavčiću, kasnije to primenjuju u svojim restoranima.

„Jako mi je pružena velika čast pre svega što je Tomaž Kavčić jedno veliko ime... Svaka čast na inovativnosti i novim tehnikama koje sam video od njega da se radi", dodao je kuvar Vladan Đorđević.

Zemlje regiona uz gastronomske specifičnosti ipak imaju slične kuhinje i zajednički mogu da budu zanimljive svetu.

„Možemo da se pohvalimo bogatstvom ukusa zahvaljujući samom geografskom terenu na kom se nalazimo, ali imamo i velike potencijale u mladim, neotkrivenim talentima u oblasti gastronomije", ističe Uroš Urošević iz „Gastronomske vizije Otvorenog Balkana".

„Koliko god si dobar u tome, uvek će biti nešto što je novo za tebe, i što nisi znao i zbog toga mislim da je kuvarstvo veoma posebno i interesantno", kaže Đorđe Jocić, maturant ekonomnske škole „Paja Marganović".

Za naslednike Kavčićev savet - nema kuhinje ako se prvo ne nauči kako se pravi dobra domaća goveđa supa.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво