понедељак, 13.12.2021, 09:00 -> 14:54
Извор: РТС
Аутор: Наташа Марковић
Bez njega nema bogatog slavskog ručka, kako spremiti posni prebranac korak po korak
Bliži se Nikoljdan, pa oni koji slave već razmišaljaju o tome šta da pripreme za slavski ručak i obraduju goste i ukućane. Nezaobliazno jelo na svakoj posnoj slavskoj trpezi je prebranac.
Prebranac, staro i dobro poznato jelo, na posnoj trpezi je prosto nezamenljiv. Bez njega nema bogatog slavskog ručka.
Sa ovim tradicionalnim receptom nećete pogrešiti, a ovako izgleda priprema korak po korak.
Potrebni sastojci:
- 600 grama pasulja tetovca
- kilogram crnog luka i praziluka
- ulje
- dva do tri lista lovora
- so, biber i aleva paprika
Priprema:
Pasulj preko noći ostaviti potopljen u vodi, kako bi se lakše skuvao. Tu vodu sutradan prosuti, naliti drugu, posoliti i kuvati na laganoj vatri.
Nemojte mešati da zrna pasulja ostanu cela.
Ako želite, u pasulj možete dodati i malo naseckane šargarepe i celera, ali nije obavezno.
Kada je pasulj skoro skuvan, ocedite, ali ostavite malo vode, da ne bi bio suv. U tiganju propržite crni luk i praziluk isečen na kockice ili kolutiće.
Zatim, luk i praziluk sjedinite s kuvanim pasuljem i dodajte suvi začin, alevu papriku i biber. Za bolji ukus ne zaboravite neku suvu papriku i lovorov list.
Veoma je važno da ne štedite na ulju, jer kada ima dosta ulja, prebranac je najbolji (možete koristiti maslinovo ulje).
Peći u rerni oko 45 minuta na 180 stepeni.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар