Читај ми!

Bez njega nema bogatog slavskog ručka, kako spremiti posni prebranac korak po korak

Bliži se Nikoljdan, pa oni koji slave već razmišaljaju o tome šta da pripreme za slavski ručak i obraduju goste i ukućane. Nezaobliazno jelo na svakoj posnoj slavskoj trpezi je prebranac.

Prebranac, staro i dobro poznato jelo, na posnoj trpezi je prosto nezamenljiv. Bez njega nema bogatog slavskog ručka.  

Sa ovim tradicionalnim receptom nećete pogrešiti, a ovako izgleda priprema korak po korak.

Potrebni sastojci:

- 600 grama pasulja tetovca

- kilogram crnog luka i praziluka 

- ulje

- dva do tri lista lovora

- so, biber i aleva paprika

Priprema:  

Pasulj preko noći ostaviti potopljen u vodi, kako bi se lakše skuvao. Tu vodu sutradan prosuti, naliti drugu, posoliti i kuvati na laganoj vatri.

Nemojte mešati da zrna pasulja ostanu cela.

Ako želite, u pasulj možete dodati i malo naseckane šargarepe i celera, ali nije obavezno.

Kada je pasulj skoro skuvan, ocedite, ali ostavite malo vode, da ne bi bio suv. U  tiganju propržite crni luk i praziluk isečen na kockice ili kolutiće. 

Zatim, luk i praziluk sjedinite s kuvanim pasuljem i dodajte suvi začin, alevu papriku i  biber. Za bolji ukus ne zaboravite neku suvu papriku i lovorov list.  

Veoma je važno da ne štedite na ulju, jer kada ima dosta ulja, prebranac je najbolji (možete koristiti maslinovo ulje).

Peći u rerni oko 45 minuta na 180 stepeni.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. април 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом