Читај ми!

Svaki peti par ima problem na putu do potomstva – važno je javiti se na vreme lekaru

U Srbiji se godišnje rodi oko 65.000 beba. Međutim, procenjuje se da svaki peti par ima neki problem na putu do potomstva. Marijana Arizanović iz Udruženja „Šansa za roditeljstvo" kaže za RTS da je najvažniji savet za svakoga ko želi da dobije dete da ne čeka, jer vreme je presudni faktor naročito kod ženskog partnera. Ako šest meseci do godinu dana ne dolazi do začeća, tu već postoji neki razlog zašto do njega ne dolazi i potrebno je da se javimo lekaru, savetuje Arizanovićeva.

Za mnoga pitanja, dileme, savete parovi često okrenu SOS broj Udruženja „Šansa za roditeljstvo", koje obležava šest godina rada i broji više od 5.000 članova.

Procenjuje se da u Srbiji svaki peti par ima problem sa plodnošću. Za sve njih dostupna je vaša telefonska SOS linija. Koliko vas često zovu i koji su najčešći problemi sa kojima se susreću?

Mi dnevno beležimo pedesetak poziva, to je naravno periodično, ali svakodnevne komunikacije nam se ne baziraju samo na telefon, već i na mejlove, društvene mreže. Naravno da najviše ima onih koje buni dokumentacija za vantelesnu oplodnju o trošku fonda, tu smo da otklonimo nedoumice koje analize treba da pripreme. Sa druge strane, delimo informacije da li je donacija moguća u Srbiji, kako čuju u medijima da se približava donacija, nama se javljaju parovi kojima je ona neophodna.

Često se parovi suočavaju sa nerazumevanjem okoline i osudom, ali i sa različitim strahovima zbog kojih godinama oklevaju da se jave lekaru. Koji je vaš savet?

Svakako da je najvažniji savet za svakoga ko želi da dobije dete da ne čeka, jer vreme je presudni faktor naročito kod ženskog partnera. Ako šest meseci do godinu dana ne dolazi do začeća, tu već postoji neki razlog zašto do njega ne dolazi i potrebno je da se javimo lekaru.

Neće svi odmah ići na vantelesnu oplodnju, nekada je potrebno da se urade analize, nekada je potrebno da se ispije kutija antibiotika, jer neka bezazlena infekcija sprečava začeće, ali jako je važno da se par javi lekaru, jer problem koji se ne leči vremenom postaje sve veći.

Koliko su informisani o metodama lečenja steriliteta i procesima biomedicinski potpomognute oplodnje, šta im je sve dostupno u Srbiji?

Putem interneta je sada mnogo lakše doći do informacija i putem našeg sajta se trudimo da to podelimo, ali kada se prvi put susretnete sa procedurom da li vantelesne oplodnje, da li inseminacije to jeste nešto novo i da želite da čujete nekog ko ima više iskustva ili ličnog ili iz „Šanse za roditeljstvo", da saznate šta vas to čeka, makar na samom pregledu ili samoj komisiji i zato je takav vid podrške koju mi pružamo potreban i zaista dobijamo poruke od parova da im znači naš vetar u leđa, jer na taj način dobijaju poruku da nisu sami.

Vi nastavljate da pružate tu podršku. S tim u vezi, 25. septembra organizujete četvrti Međunarodni festival potpomognute oplodnje. Ko je dobrodošao na festival i šta će parovi sve moći da saznaju?

Svako ko želi da se uzpozna sa procedurom vantelesne oplodnje, lečenjem nepolodnosti ili da upozna naše udruženje dobrodošao je u hotel „Holidej in" 25. septembra, mi smo tamo od 10 do 20 časova, sa nama će biti stručnjaci iz zemlje i inostranstva. Naravno, moramo da naglasimo i da je ulaz besplatan i da su dobrodošli svi oni koji prate naš rad i koji žele da se konsultuju i dobiju savete.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару