Читај ми!

Meteoropatija – biometeorološke promene utiču na naše raspoloženje

Zašto nam se spava kada pada kiša, zašto se smejemo kad je sunčan dan. Šta su biometeorološke dileme i meteoropatija?

Plavo, vedro nebo pokreće čoveka na rad i stvaranje, dok tmurno vreme utiče da imamo manjak energije, da budemo pospani. Na nagle promene vremena reaguju ljudi, ali i drugi živi svet. Reakcija organizma koja se manifestuje kada dođe do promena meteoroloških faktora, jeste meteoropatija.

„Meteropate su stariji ljudi jer je metabolizam kod njih sporiji i teže se prilagođavaju promenama temperature. Ako imaju neku hroničnu bolest, ako su promene u temperaturama nagle, dolazi do pogoršanja njihovih zdravstvenih simptoma" istakao je Dragan Mihić, meteorolog.

Smena kiše, sunca, vetra sa osilacijama u temperaturi u toku jednog dana, negativno utiče na naš organizam.

„Znamo da jedan veliki procent zdravog stanovništva ima povećane reakcije na nagle promene vremena. Stabilno vreme ne zahteva adaptaciju organizma fiziološkog, ali nagle promene naričito sva tri vremenska akorda vremena, dovode do povećane potrebe adaptacije i prilagođavanja organizma novonastaloj situaciji. To iscrpljuje odbrambene sposobnosti organizma i stavlja ga u stresnu poziciju. Meteropatskim reakcijama naročito su izloženi hronični belesnici kardiovaskularnog sistema, hipertoničari, asmatičari kao i osobe sa čirom na želucu ili dvanaestopalačnom crevu", istakao je prof. dr Dragan Hrnčić, neurofiziolog.

Visoke temperature su česti uzročnici dezorjenrtisanosti, malaksalosti kod ljudi. Dežurne ekipe iz Hitne pomoći ističu da se tokom ovog leta dešavalo da u jednom danu imaju i 150 poziva.

„Veoma često smo imali kolapsna stanja, uglavnom padanje na ulici, sunčanice, toplotne udare, imali smo saobvraćajne nesreće, zbog visokih temperatura i razdražljivosti, traume na gradilištima, imali smo kućni traumatizam, kao i povrede na ulicama", istakla je dr Danijela Jeftić.

Na vremenske oscilacije u većoj ili manjoj meri reaguju gotovo svi, a najteže prolaze hronični bolesnici. U takvim situacijama potrebno je izbaciti namirnice bogate mastima, dovoljno sna, kako bi se sprečile reakcije na nagle promene vremena i najvažnije je od svega shvatiti i imati svest da su nagle promene vremena ipak prolazne.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво