Читај ми!

Svaki mesec kao nova nada – kada je prekasno odlučiti se za potomstvo

Prvo vas svi pitaju kada ćete se udati. Odmah potom – šta čekate, što ne rađate, a i kad dobijete bebu, pitanja ipak ne prestaju. Mnogi se odvaže i savetuju da odmah rodite i drugo, treće dete. Mnogim parovima ova pitanja su neprijatna, bez obzira na dobre namere tetaka i komšinica.

Marijana je prvi put postala mama sa 33 godine, i to posle tri neuspešne trudnoće. Devet godina je pokušavala da dobije bebu i kaže da joj je žao što je prošlo toliko vremena.

„Kada čekaš bebu svaki mesec, kada do nje ne dođe, svaki novi ciklus kad dođe, nosi novo razočarenje i svaki novi mesec je nova nada, iako do te šanse ne dolazi. Boriš se još više, ali te sapliću mnoge životne okolnosti i volja se gubi i energija. Podižeš sebe i padaš. Devet godina je jako dug period", priča Marijana Arizanović.

Pre pola veka, bilo je uobičajeno da žene rađaju već u dvadesetim. Lekari i danas preporučuju ženama da prvo dete rode oko 25. godine

Ipak, po statistici Narodnog fronta, prvorotke u proseku imaju 32 godine, a pre samo sedam godina prosek je bio 28. Ginekolozi upozoravaju da sa godinama plodnost opada.

„Svaka žena ima svoju rezervu jajnika i od prve menstruacije nama se jajne ćelije troše. Znači nema ponovnog stvaranja jajnih ćelija. U svakom slučaju ja mislim da se trudnoća bolje podnosi i da bi sve žene trebale da rode, ako mogu, do 35. godine", izjavila je dr Svetlana Janković, načelnica porodilišta u „Narodnom frontu”.

Uz to, kod starijih trudnica postoji veća mogućnost da dete ima urođene bolesti. Povećava se i verovatnoća da se dete rodi sa Daunovim sindromom. Statistika pokazuje da se rizik drastično povećava između 30. i 35. godine.

Mala anketa koju smo napravili na Instagramu pokazuje da mladi misle da je najbolje decu dobiti između 25. i 30. Veruju da će do tada rešiti stambeni problem, naći posao, da su tada zreli i psihički spremni da dobiju dete.

Lana ne razmišlja tako. Postaće mama sa 24 godine.

„Koliko god sam mislila da sam spremna, nisam u potpunosti, jer je ipak to nešto sa čim ću se prvi put sresti i onda ću tek za par meseci videti koja je odgovornost, ali opet sa druge strane, bitno je da sam to želela i da ja uživam u tome i u čemu ću zasigurno uživati", ispričala je Lana Radmanovac.

Samo žena koja ne može da ima decu zna koliko je neprijatno kada je neko pita zašto još nema bebu i šta čeka.

Roditeljstvo je lična stvar i nije uvek stvar slobodnog izbora. Svako ima svoje razloge i nije dužan da ih objašnjava.

недеља, 23. јун 2024.
26° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару