Читај ми!

Slaviša Zagorac: Prva endoskopska operacija kičme u KCS

Prvi put u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije na Ortopediji Urgentnog centra urađene su endoskopske intervencije na kičmenom stubu kod dvoje pacijenata. Veliki uspeh i važan korak u primeni i razvoju ove oblasti naši lekari napravili su uz podršku čuvenog neurohirurga iz Nemačke.

Veliki uspeh i važan korak u našem zdravstvu, pacijenti koji su operisani pre dva dana, otišli su kući na oporavak.

„Pacijenti su dobro, zadovoljni su, otišli su kući, dan nakon operacije, bez bolova. Očekujem da će u najkraćem mogućem roku da se vrate svojim radnim aktivnostima, jer se radi o relativno mlađim osobama", rekao je spinalni hirurg Slaviša Zagorac.

Ističe da je klasična hirurgija još uvek baza, osnov svega, endoskopija je sasvim novi pogled u hirurgiju, jedna nova filozofija.

„Osnovna razlika između endoskopije i klasične hirurgije je u brzom oporavku koja podrazumeva manji rez, manji gubitak krvi, manje oštećenje tkiva tokom operativnog zahvata. Manje trajanje postoperativnog bola. Ne treba zanemariti ni estetski efekat", istakao je dr Zagorac.

Napominje da je spinalna hirurgija, kao i bilo koja druga hirurgija, usko povezana sa tehnologijom. Endoskopska hirurgija je posebna zavisnost od tehnologije. Uz pomoć Ministarstva zdravlja nabavili smo najsavremeniju opremu što se tiče endoskopije za spinalnu hirurgiju od vodećih firmi ove opreme u svetu.Važna je i edukacija, endoskopija zahteva intenzivne kurseve i kontakt sa svetom.

Ko su kandidati za ovu vrstu intervencije?

„Endoskopija pokriva celokupnu patologiju, anatomiju, vratnu i grudnu i lumbalnu kičmu. Dve su glavne indikacije za endoskopiju. Bol u donjem delu leđa, uzrokovan diskus hernijom kod mlađih ljudi, kod starijih suženje spinalnog kanala, stenoza, kao posledica degenerativnih promena. To su dva najčešća uzroka bolova u kičmi i nogama", napomenuo je spinalni hirurg Slaviša Zagorac.

петак, 01. децембар 2023.
13° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке