Koliko minuta dnevno treba da se sunčate da biste sintetisali vitamin D

Uobičajeno je mišljenje da treba da se sunčamo kako bismo sintetisali vitamin D. Međutim, poznato je i da je preterano izlaganje suncu opasno, i da može dovesti do raka kože. Koliko sunca dnevno je dovoljno?

Nacionalni protokoli za lečenje virusne infekcije kovid 19 podrazumevaju i uzimanje vitamina D. Da biste ovaj vitamin sintetisali, ne morate da se sunčate, objašnjava doktorka Lidija Kandolf Sekulović, dermatovenerolog sa Vojnomedicinske akademije.

„Niko ne mora da se sunča zbog vitamina D, normalan boravak napolju, sa 10 do 15 minuta izlaganja ruku, lica ili potkolenice je dovoljno. Normalan boravak i bavljenje fizičkom aktivnošću u jutarnjim i večernjim časovima dovoljan je da se sintetiše vitamin D“, poručuje dr Kandolf Sekulović.

Suplemente treba da koriste oni kod kojih je utvrđeno da je nivo vitamina D nizak, ističe doktorka.

Podseća da se sunca treba paziti, a jednom u mesec dana proveravati da li je došlo do promena na koži.

„Jednom u mesec dana pregledajte svoju i kožu članova porodice, da vidite ima li promene i da li se neki mladeži menjaju, rastu. Tada treba da se upali lampica i javi dermatologu za dermaskopiju“, ističe dr Kandolf Sekulović.

Kako izgleda melanom 

Melanom, inače, liči na mladež. U početku je u nivou kože, vremenom dobija nepravilne ivice i može da ima više boja. Ako ste to videli na sebi ili članovima porodice, obratite se lekaru.

„Ako se otkrije na vreme, ako je u najgornjim slojevima kože, sve je u redu, hirurški se ukloni. Ako dođu do dubljih slojeva, derme, gde su krvni sudovi, postoji rizik da se proširi na unutrašnje organe. Ako je dublji od melanoma, ide se i na biopsiju limfnog čvora, proverava da li su tamo stigle, i procenjuje stadujum lečenja“, navela je doktorka.

Svake godine u Evropi oko tri i po miliona ljudi oboli od karcinoma kože. Od melanoma, najsmrtonosnijeg raka kože, umre oko 22.000 osoba. U Srbiji se leči oko 1.000 pacijenata godišnje, a oko 650 je novodijagnostikovanih.

Moto ovogodišnje kampanje borba protiv raka kože je: kada vidite sunce, sačuvajte se, a kada vidite pun mesec, pregledajte svoju kožu.

среда, 27. септембар 2023.
27° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"