Читај ми!

Kuhinjski kalfa: „Savijača sa slatkim sirom i sosom od višanja“

Svakog utorka proveravamo kako kuvaju učenici ugostiteljskih škola u Srbiji. Kamere RTS-a snimile su u školskim kuhinjama i restoranima recepte za zdrave, jeftine i lepe obroke. Na redu je „savijača sa slatkim sirom i sosom od višanja“ iz Subotice. Od broja „lajkova“ na „Fejsbuk“ stranici „Kuhinjskog kalfe“ zavisi i plasman škola.

Svakog utorka u 8.30 časova u Jutarnjem programu RTS-a nova lica, novi recepti i jedna nova škola. Danas je na redu Ekonomska srednja škola „Bosa Milićević“ iz Subotice.

U odgovarajućoj posudi izmešamo sveži sir sa šećerom, vanilin šećerom, korom od limuna i jajima. Na vlažnu krpu stavljamo jedan list tanke kore i poprskamo je mešavinom ulja i topljenog putera.

Na prvi sloj kora stavljamo još jednu koru, koju takođe poprskamo puterom i uljem. Na drugi red kore pospemo malo prezle i debelo namažemo filom od sira.

Pomoću krpe umotamo savijaču i stavimo je u podmazan pleh. Savijače pečemo 35 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni.

Dok se savijače peku napravimo sos od višanja. Višnje stavimo u odgovarajuću posudu i zalijemo vodom i crnim vinom. Kada se prokuva treba dodati šećera i zgušnjavati sa kukuruznim skrobom.

Kada se savijače ispeku, ostavimo ih da se nekoliko minuta odmaraju, pa ih sečemo na kocke ili rombe. Isečene savijače serviramo sa vrućim sosom od višanja i pospemo šećerom u prahu.

Kuhinjski kalfa

Takmičenje ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, Kuhinjski kalfa, zamišljeno je kao serijal priloga iz školskih kuhinja.

Uz pomoć svojih nastavnika, učenici spremaju jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka kao i na cenu, koja treba da bude prihvatljiva.

Snimanje i priprema jela odvija se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, ona koja odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole.

Učenici, zajedno sa nastavnicima i nutricionistima, gostovaće u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i na taj način promovisati svoju školu, ali pre svega podsticati mlade na zdravu ishranu i zdrav život.

Svi prikazani recepti, zajedno sa cenama i snimkom načina pripreme mogu da se vide na Internet portalu RTS-a, u podsajtu Magazin, i Fejsbuk stranici Kuhinjskog kalfe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 03. јун 2025.
31° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом