Читај ми!

Kuhinjski kalfa: „Knedle sa šljivama“

Svakog utorka proveravamo kako kuvaju učenici ugostiteljskih škola u Srbiji. Kamere RTS-a snimile su u školskim kuhinjama i restoranima recepte za zdrave, jeftine i lepe obroke. Na redu su „knedle sa šljivama“ iz Kragujevca. Od broja „lajkova“ na „Fejsbuk“ stranici „Kuhinjskog kalfe“ zavisi i plasman škola.

Zahuktava se treća sezona „Kuhinjskog kalfe“. Svakog utorka u 8.30 časova u Jutarnjem programu RTS-a nova lica, novi recepti i jedna nova škola. Trgovinsko-ugostiteljska škola iz Kragujevca pokazala je kako se spremaju „knedle sa šljivama“.

Novu sezonu jesenjih recepata možete da pratite na Fejsbuk stranici Kuhinjskog kalfe, gde možete i da glasate, lajkovanjem objavljenih video-klipova.

Priprema „knedli sa šljivama“

Beo, krupniji krompir, oprati. Sa ljuskom staviti u mlaku vodu da se kuva, i dodato malo soli. Krompir se ne sme raskuvati. Kada je kuvan odstraniti ljusku i ispasirati.

Na radnu površinu prosejati brašno i u njega dodati pasirani krompir, žumanca, mast i so. Sve dobro izmešati i mesiti dok se dobije testo glatke površine. Testo ne treba dugo mesiti da na bi bilo žilavo.

Oklagijom testo razviti u obliku pravougaonika debljine pola centimetra, a potom obeležiti kvadrate veličine šljive. Na svaki kvadrat staviti šljivu cepovaču, srednje veličine koja je filovana sa pola kocke šećera uvaljanom u cimet. Šljive dobro umotati u testo da se prilikom kuvanja ne bi otvorile.

U veću posudu sipati vodu i dodati malo soli. Vodu zagrevati dok ne počne da ključa. Tada ubaciti knedle i kuvati. Kuvanje knedli traje od 15 do 20 minuta, odnosno dok ne isplivaju na površinu.

Kuvane knedle oprati pod tankim mlazom hladne vode. Knedle uvaljati u predhodno propržene prezle.

Ako su knedle krupnije servirati dve do tri u porciju, a u koliko su sitnije servirati četiri do pet komada. Knedle posuti mešavinom šećera u prahu i cimeta. Servirati tople na desertom tanjiru.

Kuhinjski kalfa

Takmičenje ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, Kuhinjski kalfa, zamišljeno je kao serijal priloga iz školskih kuhinja.

Uz pomoć svojih nastavnika, učenici spremaju jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka kao i na cenu, koja treba da bude prihvatljiva.

Snimanje i priprema jela odvija se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, ona koja odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole.

Učenici, zajedno sa nastavnicima i nutricionistima, gostovaće u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i na taj način promovisati svoju školu, ali pre svega podsticati mlade na zdravu ishranu i zdrav život.

Svi prikazani recepti, zajedno sa cenama i snimkom načina pripreme mogu da se vide na Internet portalu RTS-a, u podsajtu Magazin, i Fejsbuk stranici Kuhinjskog kalfe.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 03. јун 2025.
31° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом