Читај ми!

Kuhinjski kalfa: Punjeni krompir „A la Čačak“

Svakog utorka proveravamo kako kuvaju učenici ugostiteljskih škola u Srbiji. Kamere RTS-a snimile su u školskim kuhinjama i restoranima recepte za zdrave, jeftine i lepe obroke. Na redu je „Sendvič sa piletinom“. Od broja „lajkova“ na „Fejsbuk“ stranici „Kuhinjskog kalfe“ zavisi i plasman škola.

U Jutarnjem programu RTS-a nastavlja se „Kuhinjski kalfa“. Svakog utorka u 8.30 časova nova lica, novi recepti i jedna nova škola.

Novu sezonu prolećnih recepata možete da pratite na Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“, gde možete i da glasate, lajkovanjem objavljenih video-klipova. Mladi kulinari Poslovno-ugostiteljske škole iz Čačka pokazali su kako se sprema Punjeni krompir „A la Čačak“.

Punjeni krompir „A la Čačak"

Oljuštiti i izdubiti krompir. Sitno iseći luk, pečurke iseći na listiće. Paradajz blanširati i iseći na kockice. Krompir skuvati u slanoj vodi.

Na ulju sotirati crni luk, ridati pečurke i zajedno prosotirati da bi omekšale. Dodati meso i još malo sotirati. Začiniti solju, mlevenim biberom, origanom i listom celera.

Oceđeni krompir puniti nadevom, tako da nadev u obliku kupe viri 1 do 2 centimetar iznad ivice krompira. Staviti krompir u vatrostalnu posudu, naliti malo tople vode i u zagrejanoj pećnici peći 10 minuta.

Priprema krem-sosa: Brašno pržiti na otopljenom puteru, dodati mleko, mešati i prokuvati 10 minuta. Dodati pavlaku i kačkavalj. Sosom preliti krompir (samo fil, da se vide ivice krompira) i dopeći još 10 minuta.

Servirati na listu zelene salate. Dodatak: salata po želji.

Kuhinjski kalfa

Takmičenje ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, „Kuhinjski kalfa“, zamišljeno je kao serijal priloga iz školskih kuhinja.

Uz pomoć svojih nastavnika, učenici spremaju jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka kao i na cenu, koja treba da bude prihvatljiva.

Snimanje i priprema jela odvija se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, ona koja odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole.

Učenici, zajedno sa nastavnicima i nutricionistima, gostovaće u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i na taj način promovisati svoju školu, ali pre svega podsticati mlade na zdravu ishranu i zdrav život.

Svi prikazani recepti, zajedno sa cenama i snimkom načina pripreme moći će da se vide na Internet portalu RTS-a, u podsajtu Magazin, i Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 03. јун 2025.
31° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом