уторак, 24.12.2013, 12:35 -> 14:19
Kuhinjski kalfa - glasanje do sutra!
Takmičenje ugostiteljsko turističkih škola je završeno, ali glasanje na zvaničnoj fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“ traje do sutra. Ko su pobednici saznaćemo 1. januara 2014. godine u Jutarnjem programu RTS-a, koji je i pokrenuo ovu akciju 1. oktobra.
Jutarnji program Radio-televizije Srbije je 1. oktobra uveo redovnu rubriku „Kuhinjski kalfa“.
Takmičenje ugostiteljsko turističkih škola je završeno, ali glasanje na zvaničnoj fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“ traje do sutra.
Ko su pobednici saznaćemo 1. januara 2014. godine u Jutarnjem programu RTS-a.
Tim povodom u Jutarnjem programu RTS-a gostovala je nutricionista Jelena Jovanović, koja je posavetovala roditelje kako da usmere decu da izbegavaju brzu hranu.
„Na pravilan rast i razvoj deteta utiče niz faktora, ali ono što mi možemo da uradimo jeste da utičemo na bitan faktor pravilne ishrane i on treba da bude izbalansiran kroz svih sedam grupa namirnica i da sve budu zastupljene, da bude raznovrsna i svakako da bude umerena, da se izbegne prekomerna količina, odnosno prekomerna odstupanja“, kaže nutricionista Jelena Jovanović.
„Treba početi sa primenjivanjem ovog pravila na što manjem uzrastu dece, kako bi sticala zdrave navike, koje će kasnije da sprovode“, objašnjava Jovanovićeva.
„Preporuka je i apelujemo na sve roditelje da petnaestak minuta svake večeri izdvoje kako bi svom detetu pripremili zdravu užinu, koja uključuje i voće. Nažalost, u školama vlada model neke sramote da se od kuće nosi obrok. Potrebno je raditi na podizanju svesti, na nivou jedne edukacije“, navodi Jovanovićeva.
Britanci su 2005. godine uveli zakon po kome u krugu od tri kilometara oko škole ne sme da bude pekara, prodavnica brze hrane i slično. Imaju propise koja voda, koji sokovi smeju da budu u delovima oko školskih ustanova.
„To bi bilo jako dobro, kada bi i naša država sprovela ovakav zakon. Deca su vrlo poslušna i lepo reauguju i treba sa njima raditi od malena, jer kada im usadite zdravu i pravilnu naviku u ishrani, onda je lakše kasnije da se izbegne loš sistem, koji na svakom koraku nudi nekvalitetan izbor namirnica“, zaključuje gošća Jutarnjeg programa RTS-a.
Takmičenje ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, zamišljeno je kao serijal priloga iz školskih kuhinja.
Svakog utorka, učenici iz nekoliko gradova naše zemlje spremali su obroke koji su karakteristični za podneblje u kojem se nalazi škola.
Takmičilo se 11 ugostiteljskih škola iz čitave Srbije.
Uz pomoć svojih nastavnika, učenici su spremali jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka kao i na cenu, koja treba da bude prihvatljiva.
Snimanje i priprema jela odvijalo se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, one koji odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole.
Učenici, zajedno sa nastavnicima i nutricionistima, gostovali su u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i na taj način promovisali svoju školu, ali pre svega podsticali mlade, svoju generaciju, na zdravu ishranu i zdrav život.
Gledaocima Jutarnjeg programa predstavile su se škole iz Vrnjačke Banje, Niša, Leskovca, Čačka, Velike Plane, Čajetine, Novog Pazara, Aranđelovca, Kragujevca i iz dve beogradske škole.
Svi prikazani recepti, zajedno sa cenama i snimkom načina pripreme, mogu da se vide na zvaničnom sajtu RTS-a, u podsajtu Magazin i na Fejsbuk stranici „Kuhinjski kalfa“.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар