Читај ми!

Kuhinjski kalfa: Stek „Staro zdanje“

Svakog utorka proveravamo kako kuvaju učenici ugostiteljskih škola u Srbiji. Kamere RTS-a snimile su u školskim kuhinjama i restoranima recepte za zdrave, jeftine i lepe obroke. Na redu je stek „Staro zdanje“. Od broja „lajkova“ na Fejsbuk stranici Kuhinjskog kalfe zavisi i plasman škola. Najbolji će od 1. januara 2014. godine, gostovati u studiju RTS-a!

Pred kamerama Radio-televizije Srbije, učenici iz nekoliko gradova naše zemlje spremaju svakog utorka obroke koji su karakteristični za podneblje u kojem se nalazi škola, što mogu da vide najpre gledaoci Jutarnjeg programa, a zatim i posetioci Internet portala RTS-a.

Varjače će ukrstiti 11 ugostiteljskih škola iz čitave Srbije, a priliku da se danas javno predstave i pokažu koliko su naučili imaju učenici Ekonomsko-ugostiteljske škole „Slobodan Minić“ iz Aranđelovca.

Jelo koje su odabrali zove se stek „Staro zdanje“. Za pripremu je potrebno 30 do 40 minuta, a cena obroka je 380 dinara. 

Stek „Staro zdanje“

Sa svinjskog filea odstraniti opne i žilice, raseći meso i blago izlupati. Meso malo posoliti, a zatim puniti šunkom, kačkavaljem i kiselom paprikom (sve isečeno na štapiće).

File urolovati i staviti u posudu da se prži na zagrejanoj masnoći da dobije zlatnu boju sa svih strana.

Zatim, dodati saft od pečenja ili puter uvaljan u brašno, senf i polako nalivati supom (fondom), poklopiti posudu i lagano dinstati dok meso potpuno ne omekša.

Prilog (Francuska garnitura): Krompir (crveni) iseći na štapiće i pržiti u fritezi.

Šargarepu iseći na žilijen i skuvati, a zatim sotirati na puteru, posoliti i posuti iseckanim peršunom.

Skuvati grašak i sotirati na puteru. Energetska vrednost jela iznosi 1.154 kalorije.

Uz čuveno aranđelovačko jelo služe se Šumadijska salata i pogača.

Priprema Šumadijske salate: Crvenu mesnatu papriku ispeći, a zatim oljuštiti i puniti sa nadevom od sira, kajmaka, pavlake, majoneza, začina.

Urolovati i preliti vinegret sosom. Iseći i servirati tri komada za jednu osobu.

Kalorijska vrednost 553 kalorije.

Priprema Šumadijske pogače: Zamesiti testo od brašna, kvasca, vode, mleka, malo šećera i soli.

Kada testo  naraste, razmesiti pogaču i premazati žumancetom i posuti susamom. Kada pogača naraste peći je u rerni jedan sat na temperaturi od 180 stepeni.

Kalorijska vrednost je 285 kalorija.

Kuhinjski kalfa 

Takmičenje ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, „Kuhinjski kalfa“, zamišljeno je kao serijal priloga iz školskih kuhinja.

Uz pomoć svojih nastavnika, učenici spremaju jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka kao i na cenu, koja treba da bude prihvatljiva.

Snimanje i priprema jela odvija se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, one koji odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole.

Učenici, zajedno sa nastavnicima i nutricionistima, gostovaće u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i na taj način promovisati svoju školu, ali pre svega podsticati mlade na zdravu ishranu i zdrav život.

Gledaocima Jutarnjeg programa će se predstaviti škole iz Vrnjačke Banje, Niša, Leskovca, Čačka, Velike Plane, Čajetine, Novog Pazara, Aranđelovca, Kragujevca i iz dve beogradske škole.

Sve prikazane recepte, zajedno sa cenama i snimkom načina pripreme moći će da se vide na Internet portalu RTS-a, u podsajtu Magazin, i Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe".

Od broja „lajkova“ zavisi i plasman škola. Najbolji će od 1. januara 2014. godine, gostovati u studiju RTS-a.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 03. јун 2025.
31° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом