уторак, 12.11.2013, 08:31 -> 12:52
Kuhinjski kalfa: „Čačanski zalogaj zdravlja“
Svakog utorka proveravamo kako kuvaju učenici ugostiteljskih škola u Srbiji. Kamere RTS-a snimile su u školskim kuhinjama i restoranima recepte za zdrave, jeftine i lepe obroke. Na redu je „Čačanski zalogaj zdravlja“. Od broja „lajkova“ na Fejsbuk stranici Kuhinjskog kalfe zavisi i plasman škola. Najbolji će od 1. januara 2014. godine, gostovati u studiju RTS-a!
Pred kamerama Radio-televizije Srbije, učenici iz nekoliko gradova naše zemlje spremaju svakog utorka obroke koji su karakteristični za podneblje u kojem se nalazi škola, što mogu da vide najpre gledaoci Jutarnjeg programa, a zatim i posetioci Internet portala RTS-a.
Varjače će ukrstiti 11 ugostiteljskih škola iz čitave Srbije, a priliku da se danas javno predstave i pokažu koliko su naučili imaju učenici srednje škole iz Čačka.
Jelo koje su odabrali zove se „Čačanski zalogaj zdravlja“ za čiju pripremu je potrebno 30 do 40 minuta, energetska vrednost iznosi 1.500 KJ, a cena obroka je 88,3 dinara.
Čačanski zalogaj zdravlja
Najpre treba pripremiti povrće: Svež, zdrav plavi patlidžan oljuštiti i blanširati u ključaloj slanoj vodi četiri do šest minuta. Izvaditi, „provući“ kroz hladnu vodu i odložiti da se cedi na rešetki.
Praziluk iseći sitno. Pečurke iseći na kocke 1x1 santimetar. Svežu papriku iseći na kocke iste veličine. Tako iseći i šargarepu i blanširati je četiri minuta u slatko-slanoj vodi.
Paradajz izblanširati, odstraniti kožicu, seme izdubiti na debljinu jednog santimetra, a zatim iseći na kocke 1,5x1,5 santimetar.
Pirinač oprati i skuvati do 70 odsto. Grančice celera iseći. Beli luk iseći sitno i pripremiti sve ostale namirnice.
Mornej sos: Razrediti svež mlak bešamel pavlakom i žumancetom, mešati da se dobije glatka, sjajna masa gustine slatke pavlake. Začiniti rendanim parmezanom, muskatnim oraščićem, solju.
Nadev: Na otopljenom puteru sotirati kratko praziluk. Dodati pečurke i sve zajedno prosotirati da pečurke omekšaju. Dodati svežu papriku i još malo sotirati. Dodati pirinač, sjediniti masu. Dodati paradajz, beli luk, slatku pavlaku i začine. Prokuvati sve zajedno da se masa sjedini i izmaći.
Patlidžan: Patlidžan raseći na pola i pažljivo izvaditi sredinu, a napraviti čamac
od prepolovljenog patlidžana, namazati unutrašnji deo senfom, a spoljašnji blago natrljati solju i puterom.
Puniti plavi patlidžan tako da fil bude 1-2 santimetra iznad ivice patlidžana u obliku kupe.
Staviti u podmazan pleh i zaliti mornej-sosom. Peći u zagrejanoj pećnici do zlatno žute boje.
U međuvremenu, pripremiti tortilju.
Serviranje: Na plitki tanjir postaviti tortilju, preko nje veliki list zelene salate, preko postaviti gratinirani patlidžan, preliti sa malo putera i zaviti u fišek.
Dekorisati po želji.
Kuhinjski kalfa
Takmičenje ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, „Kuhinjski kalfa“, zamišljeno je kao serijal priloga iz školskih kuhinja.
Uz pomoć svojih nastavnika, učenici spremaju jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka kao i na cenu, koja treba da bude prihvatljiva.
Snimanje i priprema jela odvija se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, one koji odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole.
Učenici, zajedno sa nastavnicima i nutricionistima, gostovaće u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i na taj način promovisati svoju školu, ali pre svega podsticati mlade na zdravu ishranu i zdrav život.
Gledaocima Jutarnjeg programa će se predstaviti škole iz Vrnjačke Banje, Niša, Leskovca, Čačka, Velike Plane, Čajetine, Novog Pazara, Aranđelovca, Kragujevca i iz dve beogradske škole.
Sve prikazane recepte, zajedno sa cenama i snimkom načina pripreme moći će da se vide na Internet portalu RTS-a, u podsajtu Magazin, i Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“.
Od broja „lajkova“ zavisi i plasman škola. Najbolji će od 1. januara 2014. godine, gostovati u studiju RTS-a.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар