Читај ми!

„Kuhinjski kalfa“: „Leskovačko zlato“

Svakog utorka proveravamo kako kuvaju učenici ugostiteljskih škola u Srbiji. Kamere Jutarnjeg programa snimile su u školskim kuhinjama i restoranima recepte za zdrave, jeftine i lepe obroke. Novi recept je za „Leskovačko zlato“. Od broja „lajkova“ na Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“ zavisi i plasman škola. Najbolji će od 1. januara 2014. godine, gostovati u studiju RTS-a.

Pred kamerama Radio-televizije Srbije, učenici iz nekoliko gradova naše zemlje spremaće svakog utorka obroke koji su karakteristični za podneblje u kojem se nalazi škola, što će moći da vide najpre gledaoci Jutarnjeg programa, a zatim i posetioci Internet portala RTS-a.

Varjače će ukrstiti 11 ugostiteljskih škola iz čitave Srbije, a priliku da se danas javno predstave i pokažu koliko su naučili imaju učenici Trgovinsko-ugostiteljska škola u Leskovcu.

Oni danas za vas spremaju „Leskovačko zlato". Recept je veoma jednostavan, a namirnice koštaju 81,5 dinara, dok je kalorijska vrednost 545 kalorija.

Leskovačko zlato

Papriku operemo, odstranimo semenu ložu, napunimo pripremljenim sirom u koji smo dodali jaje i sitno isečeno peršunovo lišće i zatvorimo kolutom paradajza.

Uljem podmažemo odgovarajući pleh i papriku pečemo dvadesetak minuta u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni.

Paradajz sos se sprema tako što se sitno iseckani crni luk proprži na predviđenoj masnoći, a potom mu se dodaje iseckani paradajz i sitno iseckani beli luk. Kada sadržaj omekša, propasiramo i začinimo.

Papriku serviramo na plitkom tanjiru uz dodatak pripremljenog sosa. Dekorišemo grančicom peršuna.

Kuhinjski kalfa

Takmičenje ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, „Kuhinjski kalfa", zamišljeno je kao serijal priloga iz školskih kuhinja.

Uz pomoć svojih nastavnika, učenici spremaju jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka kao i na cenu, koja treba da bude prihvatljiva.

Snimanje i priprema jela odvija se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, one koji odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole.

Učenici, zajedno sa nastavnicima i nutricionistima, gostovaće u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i na taj način promovisati svoju školu, ali pre svega podsticati mlade na zdravu ishranu i zdrav život.

Gledaocima Jutarnjeg programa će se predstaviti škole iz Vrnjačke Banje, Niša, Leskovca, Čačka, Velike Plane, Čajetine, Novog Pazara, Aranđelovca, Kragujevca i iz dve beogradske škole.

Sve prikazane recepte, zajedno sa cenama i snimkom načina pripreme moći će da se vide na Internet portalu RTS-a, u podsajtu Magazin, i Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe".

Od broja „lajkova" zavisi i plasman škola. Najbolji će od 1. januara 2014. godine, gostovati u studiju RTS-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 03. јун 2025.
31° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом