уторак, 05.11.2013, 14:26 -> 15:04
„Kuhinjski kalfa“: „Leskovačko zlato“
Svakog utorka proveravamo kako kuvaju učenici ugostiteljskih škola u Srbiji. Kamere Jutarnjeg programa snimile su u školskim kuhinjama i restoranima recepte za zdrave, jeftine i lepe obroke. Novi recept je za „Leskovačko zlato“. Od broja „lajkova“ na Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“ zavisi i plasman škola. Najbolji će od 1. januara 2014. godine, gostovati u studiju RTS-a.
Pred kamerama Radio-televizije Srbije, učenici iz nekoliko gradova naše zemlje spremaće svakog utorka obroke koji su karakteristični za podneblje u kojem se nalazi škola, što će moći da vide najpre gledaoci Jutarnjeg programa, a zatim i posetioci Internet portala RTS-a.
Varjače će ukrstiti 11 ugostiteljskih škola iz čitave Srbije, a priliku da se danas javno predstave i pokažu koliko su naučili imaju učenici Trgovinsko-ugostiteljska škola u Leskovcu.
Oni danas za vas spremaju „Leskovačko zlato". Recept je veoma jednostavan, a namirnice koštaju 81,5 dinara, dok je kalorijska vrednost 545 kalorija.
Leskovačko zlato
Papriku operemo, odstranimo semenu ložu, napunimo pripremljenim sirom u koji smo dodali jaje i sitno isečeno peršunovo lišće i zatvorimo kolutom paradajza.
Uljem podmažemo odgovarajući pleh i papriku pečemo dvadesetak minuta u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni.
Paradajz sos se sprema tako što se sitno iseckani crni luk proprži na predviđenoj masnoći, a potom mu se dodaje iseckani paradajz i sitno iseckani beli luk. Kada sadržaj omekša, propasiramo i začinimo.
Papriku serviramo na plitkom tanjiru uz dodatak pripremljenog sosa. Dekorišemo grančicom peršuna.
Kuhinjski kalfa
Takmičenje ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, „Kuhinjski kalfa", zamišljeno je kao serijal priloga iz školskih kuhinja.
Uz pomoć svojih nastavnika, učenici spremaju jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka kao i na cenu, koja treba da bude prihvatljiva.
Snimanje i priprema jela odvija se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, one koji odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole.
Učenici, zajedno sa nastavnicima i nutricionistima, gostovaće u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i na taj način promovisati svoju školu, ali pre svega podsticati mlade na zdravu ishranu i zdrav život.
Gledaocima Jutarnjeg programa će se predstaviti škole iz Vrnjačke Banje, Niša, Leskovca, Čačka, Velike Plane, Čajetine, Novog Pazara, Aranđelovca, Kragujevca i iz dve beogradske škole.
Sve prikazane recepte, zajedno sa cenama i snimkom načina pripreme moći će da se vide na Internet portalu RTS-a, u podsajtu Magazin, i Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe".
Od broja „lajkova" zavisi i plasman škola. Najbolji će od 1. januara 2014. godine, gostovati u studiju RTS-a.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар