Читај ми!

„Kuhinjski kalfa“: „Šumadijske palačinke“

Svakog utorka proveravamo kako kuvaju učenici ugostiteljskih škola u Srbiji. Kamere Jutarnjeg programa snimile su u školskim kuhinjama i restoranima recepte za zdrave, jeftine i lepe obroke. Novi recept je za „Šumadijske palačinke“. Od broja „lajkova“ na Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“ zavisi i plasman škola. Najbolji će od 1. januara 2014. godine, gostovati u studiju RTS-a.

Pred kamerama Radio-televizije Srbije, učenici iz nekoliko gradova naše zemlje spremaće svakog utorka obroke koji su karakteristični za podneblje u kojem se nalazi škola, što će moći da vide najpre gledaoci Jutarnjeg programa, a zatim i posetioci Internet portala RTS-a.

Varjače će ukrstiti 11 ugostiteljskih škola iz čitave Srbije, a priliku da se danas javno predstave i pokažu koliko su naučili imaju učenici Ugostiteljske škole „Toza Dragović" u Kragujevcu.

Budući kuvari iz Ugostiteljske škole „Toza Dragović" napravili su poslasticu koja nosi naziv „Šumadijske palačinke".

Osim vrhunskog ukusa, ovaj specijalitet u kome je glavni sastojak džem od šljiva, ima samo 225 kalorija.

Šumadijske palačinke

U odgovarajućoj posudi sjedinimo jaja, mleko, kiselu vodu, so, maslinovo ulje i postepeno dodajemo heljdino i pšenično brašno. Kompaktna i glatka, masa je spremna kada se zadržava na zidovima kutlače.

Na zagrejanom ulju u tiganju sa niskim zidovima, palačinke pržimo sa obe strane.

Tople palačinke filujemo džemom od šljiva, posipamo cimetom, rolujemo i slažemo u vatrostalnu činiju prethodno premazanu puterom i posutu brašnom.

Složene palačinke zalivamo rojal masom koju pripremamo tako što sjedinimo mleko, jaja, kristal i vanilin šećer. Rojal masu nalivamo toliko da palačinke ogreznu u njoj.

Palačinke gratiniramo u umereno zgrejanoj pećnici na temperaturi od 200 stepeni, dok ne porumene.

Ispečene tople palačinke posipamo prah šećerom i serviramo na desertnom tanjiru i dekorišemo suvim šljivama i šljivama iz slatka. Oko palačinki se sipa sirup iz slatka od šljiva.

Kuhinjski kalfa

Takmičenje ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, „Kuhinjski kalfa", zamišljeno je kao serijal priloga iz školskih kuhinja.

Uz pomoć svojih nastavnika, učenici spremaju jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka kao i na cenu, koja treba da bude prihvatljiva.

Snimanje i priprema jela odvija se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, one koji odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole.

Učenici, zajedno sa nastavnicima i nutricionistima, gostovaće u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i na taj način promovisati svoju školu, ali pre svega podsticati mlade na zdravu ishranu i zdrav život.

Gledaocima Jutarnjeg programa će se predstaviti škole iz Vrnjačke Banje, Niša, Leskovca, Čačka, Velike Plane, Čajetine, Novog Pazara, Aranđelovca, Kragujevca i iz dve beogradske škole.

Sve prikazane recepte, zajedno sa cenama i snimkom načina pripreme moći će da se vide na Internet portalu RTS-a, u podsajtu Magazin, i Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe".

Od broja „lajkova" zavisi i plasman škola. Najbolji će od 1. januara 2014. godine, gostovati u studiju RTS-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 03. јун 2025.
31° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом