Читај ми!

„Kuhinjski kalfa“: Piletina na način Jug Bogdanove

Svakog utorka proveravamo kako kuvaju učenici ugostiteljskih škola u Srbiji. Kamere Jutarnjeg programa snimile su u školskim kuhinjama i restoranima recepte za zdrave, jeftine i lepe obroke. Novi recept je za piletinu sa njeguškom pršutom i flambiranim povrćem. Od broja „lajkova“ na Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“ zavisi i plasman škola. Najbolji će od 1. januara 2014. godine, gostovati u studiju RTS-a!

Pred kamerama Radio-televizije Srbije, učenici iz nekoliko gradova naše zemlje spremaće svakog utorka obroke koji su karakteristični za podneblje u kojem se nalazi škola, što će moći da vide najpre gledaoci Jutarnjeg programa, a zatim i posetioci Internet portala RTS-a.

Varjače će ukrstiti 11 ugostiteljskih škola iz čitave Srbije, a priliku da se danas javno predstave i pokažu koliko su naučili imaju učenici Ugostiteljsko-turističke škole u Beogradu, u Jug Bogdanovoj ulici. 

Piletina na način Jug Bogdanove

Pileće belo meso bez kostiju obraditi i blago istanjiti tučkom, začiniti, zatim ga formirati u prvobitan oblik. Preko strane koja je obrađena složiti „slajseve“ njeguške pršute tako da prate oblik mesa i blago pritisnuti da se prilikom toplotne obrade ne odvoje.

Crni luk očistiti, oprati i iseći na kolutove, zatim kolutove razdvojiti u prstenove.

Korenasto povrće (šargarepu i celer) očistiti, oprati i iseči na štapiće. Papriku očistiti od semenog dela i iseći na štapiće. Tikvice očistiti i iseći na štapiće. Sve ostale potrebne namirnice odmeriti i pripremiti.

Priprema jela

U odgovarajućoj posudi zagrejati puter i na njemu propržiti kolutove crnog luka. Dodati šargarepu i celer, posle kraće toplotne obrade dodati štapiće paprike, posoliti i restovati da povrće postane adente.

Dodati tikvice, zatim soja sos, kratko sotirati i začiniti sa biberom, majčinom dušicom i karijem. Kada je povrće gotovo, zaliti konjakom i flambirati.

Pripremljene komade mesa peći na roštilju ili u gril tiganju i to prvo sa strane koja je obložena „slajsevima“ njeguške pršute, kada pusti kapi mesnog soka, okrenuti i dovršiti pečenje.

Čeri paradajz raseći na pola i zapeći na roštilju ili u gril tiganju pored mesa.

Serviranje

Na zagrejani keramički tanjir složiti prvo flambirano povrće, na nju osloniti pripremljenu piletinu i dekorisati grančicom majčine dušice ili bosiljka i polovinama čeri paradajza.

Kuhinjski kalfa

Takmičenje ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, „Kuhinjski kalfa“, zamišljeno je kao serijal priloga iz školskih kuhinja.

Uz pomoć svojih nastavnika, učenici spremaju jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka kao i na cenu, koja treba da bude prihvatljiva.

Snimanje i priprema jela odvija se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, one koji odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole.

Učenici, zajedno sa nastavnicima i nutricionistima, gostovaće u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i na taj način promovisati svoju školu, ali pre svega podsticati mlade na zdravu ishranu i zdrav život.

Gledaocima Jutarnjeg programa će se predstaviti škole iz Vrnjačke Banje, Niša, Leskovca, Čačka, Velike Plane, Čajetine, Novog Pazara, Aranđelovca, Kragujevca i iz dve beogradske škole.

Sve prikazane recepte, zajedno sa cenama i snimkom načina pripreme moći će da se vide na Internet portalu RTS-a, u podsajtu Magazin, i Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“.

Od broja „lajkova“ zavisi i plasman škola. Najbolji će od 1. januara 2014. godine, gostovati u studiju RTS-a!

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 03. јун 2025.
31° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом