уторак, 15.10.2013, 10:00 -> 12:12
„Kuhinjski kalfa“ na RTS-u: Novopazarska kukuruzna zeljanica
Svakog utorka proveravaćemo kako kuvaju učenici ugostiteljskih škola u Srbiji. Kamere Jutarnjeg programa snimile su u školskim kuhinjama i restoranima recepte za zdrave, jeftine i lepe obroke. Novi recept je za novopazarsku kukuruznu zeljanicu. Od broja „lajkova“ na Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“ zavisi i plasman škola. Najbolji će od 1. januara 2014. godine, gostovati u studiju RTS-a!
Pred kamerama Radio-televizije Srbije, učenici iz nekoliko gradova naše zemlje spremaće svakog utorka obroke koji su karakteristični za podneblje u kojem se nalazi škola, što će moći da vide najpre gledaoci Jutarnjeg programa, a zatim i posetioci Internet portala RTS-a.
Varjače će ukrstiti 11 ugostiteljskih škola iz čitave Srbije, a priliku da se danas javno predstave i pokažu koliko su naučili imaju učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Novog Pazara.
Novopazarska kukuruzna zeljanica je još jedan razloga da pažljivo pratimo razvoj serije priloga Jutarnjeg programa „Kuhinjski kalfa“, koji se emituju svakog utorka u 8.30.
Rad učenika Ugostiteljsko-turističke škole „Novi Pazar“ i napredovanje zeljanice pažljivo su pratili Lidija Destanović, snimatelji Marko Randić i Časlav Čorović.
Ugostiteljsko-turistička škola u Novom Pazaru je jedna od najmlađih srednjih škola ove vrste u Srbiji, osnovana 2008. godine.
Buduće kalfe, učenici, vešto su pripremili jedan od tradicionalnih recepata iz ovog kraja, zdravu i ukusnu zeljanicu.
Novopazarska kukuruzna zeljanica
Pripremanje testa – Brašno se proseje na dasku radnog stola ili odgovarajuću posudu za mešanje sa oblim dnom.
Zatim se u sredini brašna napravi udubljenje i dodaju: jaja, so, istopljeni maslac, mleko, prašak za pecivo i vode po potrebi.
Pripremljene namirnice treba dobro izmešati da bi se dobila masa srednje gustine, glatke površine i bez grudvica.
Nadev (fil) – Listovi spanaća treba da budu sveži, zdravi i krupniji. Od lišća se odvajaju peteljke i dobro peru u tekućoj vodi, zatim sitno seku.
Nije preporučljivo da se spanać soli. Kajmak treba da bude svež i bez stranih mirisa. Beli sir treba najpre oprati i izgnječiti viljuškom. Zatim treba odvojiti žumance od belanceta i belance posebno izlupati.
Pripremljene namirnice za fil treba staviti u odgovarajuću posudu i dobro izmešati da bi se dobila kompaktna masa srednje gustine za filovanje.
U pripremljenom podmazanom plehu razviti testo debljine 2 centimetra, zatim izravnati i peći u umereno zagrejanoj pećnici (180-200 stepeni) od 7 do 8 minuta.
Kada se kora zapeče, nanosi se pripremljeni fil, ravnomerno raspoređuje, a zatim nakratko zapeče.
Pleh sa masom se izvadi, prelije drugi sloj testa i ponovo peče, pri kraju pečenja premaže se izlupanim žumancima i peče dok dobije dukat žutu boju.
Pečena zeljanica se vadi iz pećnice i prekriva čistom vlažnom platnenom salvetom.
Sečenje: Zeljanik se seče oštrim nožem u vidu trougla ili pravougaonika, jedno ili dva parčeta posebno po osobi.
Serviranje – U odgovarajući plitki tanjir serviramo jedno ili dva parčeta po osobi, i posebno 2 decilitra jogurta po osobi.
Kuhinjski kalfa
Takmičenje ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, „Kuhinjski kalfa“, zamišljeno je kao serijal priloga iz školskih kuhinja.
Uz pomoć svojih nastavnika, učenici spremaju jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka kao i na cenu, koja treba da bude prihvatljiva.
Snimanje i priprema jela odvija se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, one koji odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole.
Učenici, zajedno sa nastavnicima i nutricionistima, gostovaće u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i na taj način promovisati svoju školu, ali pre svega podsticati mlade na zdravu ishranu i zdrav život.
Gledaocima Jutarnjeg programa će se predstaviti škole iz Vrnjačke Banje, Niša, Leskovca, Čačka, Velike Plane, Čajetine, Novog Pazara, Aranđelovca, Kragujevca i iz dve beogradske škole.
Sve prikazane recepte, zajedno sa cenama i snimkom načina pripreme moći će da se vide na Internet portalu RTS-a, u podsajtu Magazin, i Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“.
Od broja „lajkova“ zavisi i plasman škola. Najbolji će od 1. januara 2014. godine, gostovati u studiju RTS-a!
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар