Читај ми!

Krune srpskih vladara kriju raskoš i bogatu istoriju

Srpski kraljevi nosili su raskošno ukrašene krune. Kako su one izgledale, koji kralj je nosio najraskošniju krunu saznaćemo na izložbi koja se priprema u Istorijskom muzeju Srbije.

„Kruna Jelene Anžujske, francuske princeze i supruge kralja Uroša Prvog, žene koja je rodila kraljeve Dragutina i Milutina je ženska kruna vizantijskog tipa. Svi naši vladari imaju krune vizantijskog tipa“, istakla je Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.

Ističe da su ženske krune otvorenog tipa, a muške su zatvorene do despotovine. U despotovini, despot Stefan Lazarević i despot Đurađ Branković imali su otvorene krune, kao i Tvrtko Prvi.

„Do sada smo rekonstruisali krune cara Dušana, kralja Milutina, Jelene Anžujske, despota Stefana Lazarevića i krunu carice Jelene. Posao je studiozan jer su krune izgubljene i odnete, sem jedne koja se čuva u Patrijaršiji“, navela je direktorka muzeja.

Od skice do realizacije krune

„Da biste uradili rekonstrukciju jedne krune potrebno je da imate pisani ili likovni zapis. Krune koje su urađene pratile su likovne zapise odnosno freske u manastirima. Krune su od kamenja i bisera, srebra, zlata. Potrebno je svesti sve dimenzije sa fresaka na realnu vrednost. To rade juveliri, filigranisti i zlatari sa kojima mi sarađujemo", rekla je direktorka.

Ističe da su krune teške, da su od srebra 925 koje je niklovano i pozlaćeno. Svi biseri su pravi i slatkovodni, a drago kamenje je uzgajano iz prašine u veštačkim uslovima. Svaki vladar imao je po nekoliko kruna. Korišćeno je oko 13 tehnika tokom izrade i sve je rađeno na starinski način. Svaka kruna se radi oko šest meseci.

„Izložba kruna i drugih vrednih stvari koje su pripadale srpskim vladarima naći će se na izložbi u martu 2023. godine u Istorijskom muzeju Srbije, na Trgu Nikole Pašića 11. Svi eksponati biće deo stalne postavke, koji će svoj novi dom dobiti u nekadašnjoj zgradi Glavne železničke stanice u Beogradu. Ceo projekat pokrenuo je Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture", rekla je Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.

петак, 01. март 2024.
9° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво