Читај ми!

Mirjana je „progutala peruškicu“ i postala prva žena sokolarka u Srbiji

Njihova snaga i odlučnost su fascinantni, a lov sa njima je umetnost. Tako o pticama grabljivicama govori Mirjana Nikolić. Iako sokolarstvo kod nas ima dugu tradiciju, pedesetšestogodišnja Šapčanka je prva žena član Društva sokolara Srbije.

Pre dve godine o grabljivicama nije znala ništa, danas se Mirjana ne odvaja od svog jastreba. Sokolarkin prvenac stigao je u Šabac kao ptić od 15 dana, sada ima 10 meseci i zove se Ringo Star.

„To nije kućni ljubimac, to je partner. To je ptica koja je odlučna, koja je jaka, divlja u srcu, hrabra. Ona ne može da se pripitomi, ona je mene prihvatila kao drugara, a ne kao gazdu. Više smo mi njima sluge nego oni nama, to je poenta svega“, objašnjava sokolarka Mirjana Nikolić.

Pomoć povređenoj vetruški, stomatologu po struci je bila uvertira, a onda se zainteresovala za pernati svet i suprugovu opčinjenost grabljivicama. Od brige do terena sada sve rade zajedno, jedini su bračni par zvaničnih sokolara.

„Apsolutno srećan muž. Ne moram da je nagovaram da idemo na skup, u lov. Dama je, bilo je malo nezgodno da li će biti prihvaćena. Ona je sad drugar, idemo zajedno i ona sad više forsira da idemo na te skupove, druženja nego ja“, otkriva Mirjanin suprug, Milan Jeremić.

„Ništa mi nije teško. Ni kilometri koje prelazimo, ni blatnjave noge, ni kiša koja pada, ni vetar koji duva. Jednostavno sa njima se osećam kao među svojima“, dodaje Mirjana.

Umesto salonki, pre kupi lovačku opremu. Nema dilemu između odlaska na more i sokolarskih skupova. Volijeru u dvorištu u centru Šapca su brižljivo planirali. Slobodno vreme podređeno je jastrebu.

„I onda tako čovek proguta peruškicu, kako naši sokolari kažu i to je kraj tu nema više nazad. Neka konekcija je između nas. Straha ne sme da bude. Ako ima straha onda nije to to. Jednostavno to je osećaj, osećati pticu kako je i šta raspoložena. Evo, on je sad opušten, malo se biba, namešta svoje perje, znači da mu je okej, uživam“, kaže Mirjana.

Za sebe kaže da je sokolarka pripravnik. Mnogo je naučila, ima volje i ljubavi na pretek. Nada se novim damama u društvu i ostvarenju plana, upisa srpskog sokolarstva na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

петак, 01. март 2024.
9° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво