Читај ми!

Muškarci sa maskom na licu deluju privlačnije, otkriva studija

Muškarci sa plavom medicinskom maskom na licu smatraju se privlačnijim, pokazalo istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji.

Tokom pandemije koronavirusa bilo je malo pozitivnih aspekata svakodnevice, ali su britanski istraživači možda otkrili jednu: muškarci izgledaju privlačnije sa zaštitnom maskom na licu.

Istraživači sa Univerziteta u Kardifu bili su iznenađeni kada su otkrili da je procenjeno da i muškarci i žene izgledaju bolje sa maskom koja zaklanja donju polovinu lica.

Takođe su otkrili i da se lice prekriveno hirurškom maskom za jednokratnu upotrebu smatra najprivlačnijim – na veliku žalost proizvođača modernih maski, ali i životne sredine.

Doktor Majkl Luis, predavač na Školi psihologije Univerziteta u Kardifu i stručnjak za profilisanje, navodi da se u istraživanju sprovedenom pre pandemije pokazalo kako medicinske maske za lice smanjuju privlačnost jer asociraju na bolest i infekciju.

„Želeli smo da proverimo da li se ovo promenilo od kada su maske za lice postale sveprisutne i da razumemo da li je tip maske imao ikakvog efekta“, rekao je Luis.

„Naša studija pokazuje da se lica smatraju najatraktivnijim kada su pokrivena medicinskim maskama za lice. To može biti zato što smo navikli da zdravstveni radnici nose plave maske, a sada ih povezujemo sa brižnim ljudima ili medicinskim profesijama. U vreme kada se osećamo ranjivo, nošenje medicinskih maski može biti umirujuće i tako se osećamo pozitivnije prema onome ko ih nosi“, pretpostavlja istraživač.

Prvi deo istraživanja sproveden je u februaru 2021. godine, do kada se britansko stanovništvo već naviklo na obavezu nošenja maske. Od 43 žene je zatraženo da ocene na skali od jedan do 10 atraktivnost slika muških lica bez maske, koja nose masku od obične tkanine, plavu medicinsku masku za lice ili drže običnu crnu knjigu preko dela lice koje inače pokriva maska.

Učesnice su rekle da su oni koji su nosili platnene maske bili znatno privlačniji od onih bez maski ili onih čije je lice bilo delimično zaklonjeno knjigom. Ali obična jednokratna hirurška maska – učinila je da onaj ko je nosi izgleda još bolje.

„Rezultati su u suprotnosti sa istraživanjima pre pandemije gde se smatralo da maske navode ljude da razmišljaju o bolesti i da tu osobu treba izbegavati“, napominje Luis.

„Pandemija je promenila našu psihologiju u tome kako doživljavamo osobe koje nose maske. Kada vidimo da neko nosi masku, više ne mislimo da 'ta osoba ima bolest, moram da se držim podalje'“.

„Ovo se odnosi na evolucionu psihologiju i način na koji biramo partnere. Bolesti i dokazi o bolesti mogu igrati veliku ulogu u odabiru partnera – ranije bi bilo koji znaci bolesti bili velika prepreka. Sada možemo da primetimo promenu u našoj psihologiji tako da maske za lice više ne deluju kao znak kontaminiranosti.“

Luis napominje da je moguće i da maske čine ljude privlačnijima jer usmeravaju pažnju na oči. Neke druge studije su otkrile da pokrivanje leve ili desne polovine lica takođe čini da ljudi izgledaju privlačnije, delom zato što mozak popunjava praznine koje nedostaju i preuveličava ukupan izgled.

Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Cognitive Research: Principles and Implications. Sprovedena je druga studija u kojoj grupa muškaraca ocenjivala izgled žena pod maskama čiji rezultati tek treba da budu objavljeni, ali Luis ističe da su rezultati uglavnom isti.

понедељак, 22. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво