Читај ми!

Influenseri su novi uticajni mediji, regulacija i samoregulacija neophodni

Događajem u Muzeju selfija pokrenuta je Influens akademija (Influence Academy), program kritičkog razmišljanja, samoregulacije i društvene odgovornosti influensera na društvenim mrežama, iza koga stoji regionalna fondacija "Propulsion", uz podršku kompanije „Fejsbuk“.

Ideja je da influenseri razumeju da su oni nova vrsta veoma praćenih medija i da imaju presudan uticaj na čitavu generaciju mladih ljudi u Srbiji kojima su glavni medijski kanal za informisanje o aktuelnim dešavanjima, objašnjava Vanja Banković, menadžerka projekta.

Trinaest okupljenih influensera, sa oko dva miliona pratilaca na platformama Instagram i Tik-tok, razviće veštine kritičkog promišljanja medijskih sadržaja kako bi na odgovoran način kreirali poruke kojima su njihovi pratioci izloženi, naglašava Bankovićeva.

Dve trećine građana koristi društvene mreže kao primarni izvor informisanja o političkim, društvenim i ekonomskim pitanjima, rezultati su istraživanja o medijskoj i digitalnoj pismenosti u Srbiji.

Za generaciju Z, odnosno mlade od 12 do 24 godine, influenseri jesu najvažniji medijski kanal kroz koji dobijaju informacije ključne za donošenje svakodnevnih odluka, pokazuje istraživanje koje je 2020. uradio CeSID za program Nova pismenost, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

„Svi mi koji kreiramo sadržaj za društvene mreže često smo izloženi i dobrim i lošim pojavama na internetu sa kojima ne znamo uvek kako da se nosimo, ni kome da se obratimo, a Influens akademija nam je pomogla ne samo da razumemo te pojave, već i da ih kontrolišemo“ kaže Aleksa Todorović, jedan od polaznika Akademije.

Iako tržište influensera nije još uvek dovoljno regulisano, Todorović ističe da kroz radionice Influens akademije ima priliku da nauči koliko je važna samoregulacija sadržaja kao vid odgovornosti prema društvu, i, pre svega, prema mladim ljudima koji prate influensere.

Influens akademija će uključiti niz teorijskih i praktičnih radionica, a stručni mentorski tim će tokom tri meseca trajanja programa polaznike upoznati sa pitanjima medijske i digitalne pismenosti, pojmom i funkcijom medija, odgovornim ponašanjem na internetu, te principima samoregulacije onlajn sadržaja.

Među predavačima su Ana Mirković, direktorka Instituta za digitalne komunikacije, Ana Martinoli, prodekanka Fakulteta dramskih umetnosti, Jovana Gligorijević, novinarka, Anja Stanišić i Jelena Radović, konsultantkinje u oblasti marektinga, kao i Aleksandar Bibanović, analitičar i stručnjak za teme slobode govora.

Nakon završetka radionica, javnost će tokom oktobra imati priliku da na društvenim mrežama glasa za video-rad influensera ili influenserke koji na najbolji i najkreativniji način bude predstavio stečena znanja i veštine.

Krunu Influens akademije činiće regionalna konferencija najesen, a učesnici programa imaće priliku i da se angažuju u drugim društvenoodgovornim inicijativama i projektima.

недеља, 14. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару