Kakva sudbina čeka umetničko blago koje je ostalo u nekadašnjem pirotskom tekstilnom gigantu

Jedna od najvećih tekstilnih fabrika u bivšoj Jugoslaviji „Prvi maj“ iz Pirota, u svetu i kod nas bila je poznata po kvalitetnoj konfekciji. Danas je malo poznato i da je taj kolektiv nekada ulagao velika sredstva i u umetnost. Za otkup umetničke zbirke, sakupljane godinama, zaitereosavana je gradska uprava Pirota.

Mnoge Galerije se ne bi postidele kolekcije umetničkih dela koja krase parkovske površine i unutrašnjost nekadašnjeg „Prvog maja“. Ovaj poznati tekstilni gigant negovao je „kulturu rada“ i bio jedinstveni muzej na otvorenom. Sudbina ovog neprocenjivog blaga dugo je bila neizvesna, ali je sada zahvaljujući gradu i stručnjacima, na pomolu spasonosno rešenje.

„Uvek sam išla na to da se zaista umetnička zbirka objedini. Da bude deo ustanova zaštite kao što je Muzej ili Galerija, kada su u pitanju pokretna umetnička dela – slike i grafike. A opet, može da se napravi i zaštita ovog umetničkog blaga, kada su u pitanju mozaici i skulpture“, smatra Radmila Vlatković, direktorka Galerije „Čedomir Krstić“ u Pirotu.

Stručnjaci će sigurno naći adekvatan prostor za umetnička dela kao što je bio slučaj i pre deset godina, od kada tri interesantne skulpture krase centralni trg. U pitanju su Zec, Suza i Žena i muzika.

„Konkretno, ove skulpture u mermeru su dobijene iz Aranđelovačke smotre 'Mermer i zvuci'“, dodaje Radmila Vlatković.

Poslednji je trenutak da se ovaj vredan umetnički fond sačuva, jer već nedostaju neke slike koje su po rečima stručnjaka svojevremeno iz fabrike iznošene u rolnama, a jedan deo je stradao i u požaru pre 30 godina.

Skulptura Dušana Džamonje iz 1981. godine jedna je od 33 skulpture iz impozantne zbirke umetničkih dela nekadašnjeg „Prvog maja“ koja broji ukupno 174 predmeta, među kojima su i slike, mozaici i tapiserije poznatih domaćih i svetskih umetnika.

Uskoro će ova umetnička zbirka biti predmet prodaje, a Grad Pirot je zainteresovan za kupovinu, a licitacija se očekuje krajem februara.

„Mi ćemo u rebalansu budžeta u februaru odvojiti neka sredstva za početno, da tako kažem nadmetanje u iznosu od 20-25 miliona dinara minimalno i nadam se da ćemo to okončati“, objašnjava, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

Ukoliko dela Ćelića, Popovića, Džamonje, Antića i mnogih drugih poznatih umetnika pređu u vlasništvo grada, Pirot će dobiti jedinstvenu Galeriju koja može postati još jedan ovdašnji brend.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије