Читај ми!

Najdublji ronilački bazen na svetu otvoren je u Poljskoj

U Poljskoj, na 40 kilometara od Varšave u gradu Mščonovu otvoren je ronilački bazen dubok 45,5 metara. Bazenski kompleks “Dip spot“, ima 8.000 kubika vode, što je 20 puta više od količine vode u običnom bazenu. U kompleksu postoje mnogobrojne imitacije koje podsećaju na podvodne pećine i ruševine civilizacije Maja.

Za razliku od običnih bazena, „Dip spot" bazen prima posetioce uprkos pandemiji koronavirusa, jer je namenjen roniocima i njihovim treninzima. U planu je i izgradnja hotela, iz čijih soba će se pružati pogled na unutrašnjost bazena.

„To je najdublji bazen na svetu", rekao je direktor Mihail Braszinski, koji je zaljubljenik u ronjenje.

Trenutni nosilac Ginisovog rekorda je bazen koji se nalazi u Termama Montegroto u Italiji, koji je dubok 42 metra.

Međutim, ovaj neobični bazen u Poljskoj držaće rekord samo pola godine jer će do tada biti završen i „Plavi ambis" (Blue Abyss) koji se trenutno gradi u Kolčesteru u Velikoj Britaniji, a koji će biti 50 metara dubok. 

Bazen "Plavi ambis" biće otvoren 2021. godine. 

"Ovde nema veličanstvenih riba ili koralnih grebena, pa to nije zamena za more, ali je definitivno dobro mesto za učenje i trening kako biste bezbedno ronili u vodi", rekao je Przemislav Kaprzak, 39-godišnjak instruktor ronjenja.

„Prvi put smo se spustili pet metara, ali možete videti sve do dna - olupine, pećina - veličanstveno je", istakao je Jerži Novacki ronilac.

Direktor bazena naveo je da će bazen koristiti i vatrogasci i vojska. Postoji mnogo scenarija za obuku, a takođe možemo testirati različitu opremu.

Tokom dve godine potrebne za izgradnju bazena upotrebljeno je oko 5.000 kubnih metara betona, a izgradnja je koštala oko 40 miliona zlota (8,9 miliona evra, 10,6 miliona dolara).

субота, 09. децембар 2023.
5° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу