Mimoza, simbol Herceg Novog koji je stigao iz Australije

Miris i lepota nežnog cveta mimoze prizivaju proleće i već pola veka u Herceg Novi dovode turiste već u februaru na čuveni festival. Malobrojni znaju da je ova biljka u Evropu, iz Australije stigla tek u 19. veku, ali svi koji posete Boku Kotorsku u vreme cvetanja mimoza, a to je zima, znaju da je ona, ovde našla svoj pravi dom.

I ne pamti se ovde ko je od čuvenih bokeljskih pomoraca doneo prvo stablo paperjastog cveta. Uglavnom, mimoza je postala omiljeno dekorativno drvo, dobila svu pažnju, pa i ono što nigde u svetu nije – posebnu titulu.

„Mimoza je nešto što predstavlja simbol Herceg Novog. Herceg Novog, kao grada kojeg su mimoze proslavile, posljednjih 50 godina. To je cvijet koji je zaista specifičan i koji cvijeta onda kada ne cvjeta niti jedan drugi“, objašnjava Stevan Katić, predsednik opštine Herceg Novi.

Dok se mimoza slavi, uzgajivači nastoje da gostima ponude najlepše bukete. U Đenovićima, Baošićima i Kumboru, zasadi su, zbog klime, najbolji. Grančice se isključivo lome, da bi rast bio bujniji, a nekada i podstiče naglo cvetanje – utopljavanjem u posudama sa vodom.

Ali umesto desetina hiljada, koliko ih je nekada bilo, danas ovde cveta između tri i pet hiljada stabala.

„Mi smo nekada radili po sedam tona. Najviše nam je problem što nemamo tržište u Crnu Goru, no sve ide preko – u Beograd, Sarajevo, Novi Sad... Ja radim skoro 50 godina ovaj posao i nekad je bilo iz Kumbora 27 ljudi što su radili, sad nema no ja, brat i jedan komšija“, priča Ruje Tomašević iz Kumbora.

Jela, kreme, lekovi, liker, nameštaj – u sve to ide mimoza 

Ni do sadnica, najpopularnije, takozvane „Italijanke“ nije lako doći.

„Sadnice se kreću od 30 do 50 evra po sadnici, uglavnom iz Italije ih donose i sa njom treba znati – pažljivo, što se tiče i branja i pakovanja i iscvetavanja. Od toga se nekada moglo i živjeti, a sada se svrstalo na neki, više kao hobi“, navodi Danijel Vujinović, iz Kumbora.

U svetu se uzgaja par stotina vrsta mimoza, i to ne samo radi dekoracije. Od stabala mimoze se proizvodi i nameštaj, u Americi od njenog lista prave liker, seme ove biljke se u azijskoj kuhinji koristi kao dodatak jelima, komponente imaju primenu u farmaciji, kozmetičkoj industriji i medicini. Sve to daruje ova biljka nežnog cveta. 

Opština Herceg Novi je, da bi sačuvala cvet kojim se ponosi i kome je posvećen Festival, prošle godine formirala nove zasade, 60 sadnica je poklonjeno građanima i namera je da se ovakve akcije nastave. Uostalom, da li bi iko i mogao da zamisli Hercegnovsku rivijeru bez mimoza.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво