Читај ми!

Lepi Brka zadivio Francuze banicama

Zvezda srpske kuhinje Nenad Gladić poznatiji kao Lepi Brka, zadivio je Francuze svojevrsnim umećem u pripremanju raznih nacionalnih specijaliteta, posebno banica, o čemu je pisao čuveni francuski list „Liberasion“.

Nenad Gladić kuva za gledaoce već četiri godine, do sada je na Prvom programu RTS-a emitovano 200 TV emisija „Gastronomad“.

Agilni kreativci produkcijske kuće "Advance" su Gladića nagovorili da bude zvezda svojevrsnog kulinarskog TV putopisa. I nisu pogrešili-emisija je odmah osvojila TV auditorijum, a Nenad stekao nadimak Lepi Brka. I to nije sve u vezi sa uspehom jednog od najomiljenijih TV serijala gledalaca. O veštinama Gladića u kulinarstvu pisao je francuski list Liberasion.

Priča jednog gastronomada započinje prelaskom granica za koje nisu potrebni biometrijski pasoš, ni vize, kao ni mnogo novca.

„Gastronomad“ kombinuje elemente putopisne emisije sa kulinarstvom. Svi recepti i mesta koji su prikazani, predstavljeni su sa jakim ličnim pečatom neposrednog iskustva Gladića.

Poruka emisije je da svako može da kuva, a recepti sa pedigreom mogu naći put do vaše trpeze putujući - duhom kuhinjske avanture.

Tokom obilaska Pariza, srpska kuvarska zvezda dohvatila se šerpi i tiganja.

Onaj ko peče lako može da se opeče. Nenad Gladić, zvezda srpske kuhinje, vratio se posle stresnog boravka u Parizu obogaćen ovom poukom. Čoveku koji svake nedelje na prvom kanalu Javnog servisa Srbije ređa recepte kao od šale, dlanovi su se silno znojili dok se spremao za nastup pred francuskim gostima, piše flist Liberasion.

Na pariski hepening u „Hotelu de la Tremoaj“, raskošnoj rezidenciji srpskog ambasadora u Francuskoj, pozvani su francuski kritičari i novinari koje bije glas da su nemilosrdni.

To je dovoljan razlog da mu se ruke tresu pre nego što se dohvati oklagije i lati pravljenja banice, čuvene balkanske pite.

Ne zna se da li je ova urolovana poslastica lepša ili ukusnija. Nož se topi u sočnom, mekom testu, a miris cimeta golica nozdrve.

Punjena suvim grožđem, bundevom ponekad i s nekoliko pahuljica ovsa, kada bi se služila sa šlagom, podsećala bi na praški apfelstrudel.

Francuski list poseban akcenat stavlja na ajvar, kao blagi namaz od paprika, začina i belog luka.

Sa slašću se konzumira uz proju, pogaču od kukuruznog brašna. Bledožuta proja naoko nije primamljiva. Ipak, dok se topi u ustima, otkriva se njen jedinstven ukus. Sledi šopska salata. Lepa, osvežavajuća i lagana salata koja sama po sebi može biti obrok kad su vrućine: blago slana feta, jedan krastavac, luk i čuvene paklenoljute papričice, navodi Liberasion.

Stekli su mišljenje da Srbi zimi jedu dosta mesa, u sosu, možda divljač pripremljenu sa pečurkama, kupusom ili cveklom, a leti radije jagnjetinu na ražnju, koja se posetiocu služi parče po parče.

Gladić je dolaskom u Pariz imao precizan cilj, da ublaži, mada ne i izneveri, klišee o srpskoj kuhinji.

„Srbija traga za svojim kulinarskim identitetom, jer se naša jela često pripisuju susednim zemljama“, žali se Lepi Brka.

Turska, Grčka i Italija su prepoznatljivi simboli mediteranske kuhinje. Srbija se u tom pogledu s mukom probija. Naše stanovništvo uglavnom čine porodice sa skromnim prihodima. Srbi su, stoga, prinuđeni da uglavnom koriste iste namirnice. Meni je stalo da pokažem, da može da se spremi dobro jelo od malo sastojaka, kaže Lepi Brka.

Gladić je sastavio venac povrća u različitim varijantama: Začinjeno, punjeno mesom, sirovo ili hrskavo, „izložio je paletu mogućnosti.“

Hteo je da dokaže da se od istih proizvoda može osmisliti hiljadu recepata. „Po mom mišljenju kuvanje treba da iznedri legendu“, kaže Gladić.

U velelepnoj sali za prijem, gosti su se čudili Brkinim jelima bez mesa, jer srpska kuhinja stvara asocijacije „bogata“, „teška“, „izdašna“.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. јул 2025.
26° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом