Читај ми!

Francuska kaznila Gugl sa 250 miliona evra

„Gugl“ je kažnjen sa 250 miliona evra za kršenje zakona o intelektualnoj svojini, jer je njegov četbot „Džemini“ neovlašćeno koristio sadržaj i fotografije izdavača i medijskih agencija da bi se vežbao.

Francuska agencija za zaštitu konkurencije propisala je kaznu američkom tehnološkom gigantu od 250 miliona evra zbog kršenja pravila o intelektualnoj svojini, ističući da je zabrinuta zbog „Guglove“ veštačke inteligencije.

Naime, „Guglov“ četbot Džemini, koji se nekad zvao Bard, treniran je na sadržaju izdavača i medijskih agencija bez njihovog znanja.

Kazna je izrečena zato što kompanija nije ispunila svoja obećanja iz 2022. godine, kao i da nije pregovarala „u dobroj veri“ sa izdavačima i agencijama o visini kompenzacije.

Kao deo nagodbe, „Gugl“ se obavezao da se neće žaliti, ali i predložio nekoliko mera kako bi ispravio neke nedostatke.

Francuska se već godinama bori da zaštiti prava izdavača i zaradu svojih medija i novinskih agencija u doba dominacije moćnih tehnoloških kompanija koje dele medijski sadržaj ili vesti u svojim veb-pretragama.

„Gugl“ i druge onlajn platforme optužene su da zarađuju milijarde od vesti bez deljenja zarade sa onima koji ih saznaju, prikupljaju i objavljuju.

Zbog toga je EU stvorila novi oblik autorskih prava koja omogućavaju medijima da zahtevaju kompenzaciju za korišćenje njihovog sadržaja.

Francuska je bila svojevrsno probno tle za nova pravila. Bila je prva zemlja EU koja je 2019. godine usvojila direktivu izdavačkih prava medijskih kompanija i novinskih agencija, koja je zahtevala od velikih tehnoloških platformi da otvoreno razgovaraju sa izdavačima i traže nadoknadu za korišćenje sadržaja.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара