Читај ми!

Druga sreća za Maska i „Staršip“ – uspešno lansiranje najmoćnije rakete, ali samo prve dve faze

Trideset tri „raptor“ motora istovremeno su se upalila i uspešno lansirala „Staršip“, najmoćniju raketu u istoriji za koju se nadaju da bi jednoga dana mogla da nosi ljude i teret na Mesec i Mars. Treći deo rakete je prvi put uspeo da izađe iz zemljine atmosfere, ali je zbog gubitka kontakta pokrenut sistem za samouništenje.

Glavni problem prošlog lansiranja bila je moćna pogonska prva faza „super hevi“ sačinjena od 33 motora „raptor“, koji su se ovoga puta sinhronizovano i istovremeno upalili i lansirali raketu iz svemirskog centra u Teksasu.

„Staršip“ je nekoliko minuta nakon lansiranja bez ikakvih problema izveo odvajanje prve faze tokom koje je odbačen „super hevi“ deo, a ostatak rakete nastavio ka svemiru.

Ono što nije bilo planirano jeste da je odbačena pogonska faza po odvajanju eksplodirala, pa će inženjeri „Spejs eksa“ (SpaceX) morati u narednom periodu da vide šta se tačno desilo.

„Staršip“ je nastavio uz potisak iz druge faze. Nekoliko minuta kasnije, međutim, kontrola leta izgubila je kontakt sa trećom fazom (ona u kojoj bi bili prenošeni ljudi i teret) koja je trebalo da počne da ponire i padne u Tihi okean. Zbog toga je pokrenut sistem za samouništenje.

Uprkos tome, inženjeri „Spejs eksa“ smatraju probu uspešnom, s obzirom na to da je lansiranje i odvajanje od pogonske faze letelice prošlo bez problema.

Osnivač „Spejs eksa“ Ilon Mask nada se da će jednoga dana „Staršip“ postati jeftin, višekratni sistem koji će omogućiti čovečanstvu dalje istraživanje Meseca i Marsa.

Prvi let doživeo katastrofu

Debi „Staršipa“ bio je zakazan za 20. april, a raketa je uspela da se odvoji od tla u 8.30  po lokalnom vremenu. Odmah je, međutim, bilo jasno da se neki od 33 motora nisu ulalili, a kako je nastavila da se penje sve više motora je otkazivalo.

Pre nego što je „Staršip“ mogao da se odvoji od pogonske faze, čitava raketa je počela nekontrolisano da se vrti i eksplodirala je četiri minuta nakon poletanja.

Da stvar bude gora, kasnija istraga je pokazala da je „Staršipov“ sistem za samouništenje takođe zakazao, a povrh svega prva pogonska faza rakete skoro je uništila lansirnu rampu tokom poletanja.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара