Читај ми!

Mašinski fakultet dobio najsavremeniji industrijski tri-de štampač

Odnedavno se, jedan od najmodernijih industrijskih tri-de štampača, izuzetnih karakteristika, nalazi i na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Najmoderniji industrijski tri-de štampač instaliran je na Katedri za proizvodno mašinstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Štampač te vrste jedinstven je u našoj zemlji i omogućiće funkcionalnije i praktično obrazovanje budućih mašinskih inženjera.

„Ova generacija tri-de štampača donosi prednost koja se ogleda da se radi o industrijkom štampaču, što u stvari predstavlja štampač za obradu velikih delova, odnosno za formiranje delova većih gabarita“, objašnjava prof. dr Mihajlo Popović sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Štampač ima izuzetno veliku zapreminu radnog prostora, što omogućava izradu delova velikog formata u jednom komadu i to do dimenzija metar i 10 puta metar i 10 puta 0,8 metara.

„Ova tehnologija je tehnologija deponovanja rastopljenog materijala. Materijal se deponuje na osnovu rada softvera koji vrši isecanje jednog takvog objekta koji formiramo, a obrada, odnosno formiranje dela se frši sloj po sloj, i to je osnova svih tehnologija koje zovemo aditivne tehnologije“, dodaje profesor Popović.

Tri-de štampa predstavlja budućnost u mnogim granama industrije – mašinskoj, građevinskoj, farmaceutskoj. Uspešno se primenjuje i u medicini.

„Imamo čak i pokušaje da se pravi tkivo tri-de štampom. Međutim klasičnija varijanta primene je izrada različitih proteza, iplantata. Čak se koriste i u farmaceutskoj industriji“, napominje prof. dr Bojan Babić, šef Katedre za proizvodno mašinstvo Mašinskog fakulteta.

Očekuje se da će tri-de štampa u doglednoj budućnosti potisnuti i obradu rezanja koja je danas dominantna vrsta obrade metala.

субота, 02. децембар 2023.
20° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке