Читај ми!

U Kragujevcu se štampaju jeftini i kvalitetni respiratori

Pandemija koronavirusa, stavila je pred naučnike iz celog sveta zadatak da pronađu brže i jeftinije načine za proizvodnju respiratora. Istraživači Centra za bioinženjering kragujevačkog fakulteta, razvijaju 3D štampani medicinski respirator, koji bi bio znatno jeftiniji od dosadašnjih.

Ovaj uređaj spasava živote. Respirator, reč koju smo svi dobro zapamtili, u Centru za bioinženjering, proizvode putem 3D štampača i lasera. Ima iste mogućnosti kao bolnički uređaji. Ambulantni balon, snabdeva pluća vazduhom, na osnovu parametara koje lekari unose u sistem.

„Postoji niz senzora koji kontrolišu te parametre, ideja je da prosto optimalno radimo, da ne povredimo pacijenta, da simuliramo potpuno uslove koje prave oni pravi klinički respiratori koji su višestruko skuplji“, navodi dr Dalibor Niklić iz centra za bioinženjering FIN Kragujevac.

Pravi se od biorazgradivih materijala i delova koji su lako dostupni, pa je za njegovu proizvodnju potrebno daleko manje novca i vremena.

„Jedan respirator može da se napravi za oko mesec dana. Proračunato je da je kapacitet takav, da se može proizvesti oko 10.000 respiratora u Srbiji, koji bi bili dosta povoljni“, kaže stalna predstavnica UNDP Fransin Pikap.

Proizvod domaće pameti, jedno je od pobedničkih rešenja Izazova za inovacije u vreme krize, programa za razvoj Ujedinjenih nacija. Rešenje je sa oko 40.000 dolara, podržala Austrijska razvojna agencija.

„Ako ovaj proizvod bude došao do faze upotrebe, to će jako unaprediti kapacitet Srbije da se bori protiv kovida-19, tako što će imati adekvatne respiratore za to“, ističe njegova ekselencija Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Srbiji.

3D respiratori, koji se razvijaju u Kragujevcu, trebalo bi da budu kompletno završeni do kraja godine. Sledi sertifikacija i izlazak na tržište.

четвртак, 07. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара