Memorija telefona je puna – šest načina da je oslobodite, a da ne izgubite najvažnije podatke

Rad od kuće i duži boravak u domu doveo je do toga da za komunikaciju sa kolegama, ali i prijateljima, više koristimo aplikacije za razmenu poruka, poput Votsapa i Vajbera. Više grupa za komunikaciju znači i veći broj ljudi koji neretko, osim poruka, šalju i fotografije i video snimke koji zauzimaju memoriju telefona. Kako osloboditi memoriju telefona koja je opterećenija u vreme kada intenzivnije komuniciramo putem interneta?

Obrišite aplikacije koje vam nisu potrebne

Pregledajte svoj telefon i pronađite aplikacije koje jako retko ili nikad ne koristite. Najviše prostora na telefonu zauzimaju igrice, pa ako ih ne igrate toliko često, ne bi bilo loše da upravo njih obrišete kako biste oslobodili memoriju.

Brišite keš memoriju

Keš memorija u telefonu predstavlja podatke koje aplikacije često koriste. Aplikacije društvenih mreža u keš memoriji telefona najčešće čuvaju podatke o tome šta ste nedavno pretraživali kako bi vas podsetili na to pri ponovnoj pretrazi. Ovakvi podaci nisu neophodni za rad aplikacije, a često mogu da zauzmu i oko 300 megabajta, tako da možete da ih obrišete u odeljku za memoriju aplikacija u podešavanjima.

Koristite memorijsku karticu (ako možete)

Jedan od načina koji u velikoj meri može da rastereti memoriju telefona jeste korišćenje memorijske kartice. Ukoliko vaš telefon ima tu mogućnost, čak će kartica sa najmanjim kapacitetom rasteretiti memoriju telefona, a preporuka je da karticu koristite za fotografije i video snimke, a možete prebaciti i neke aplikacije. Čuvanje sadržaja na memorijskoj kartici je dobro i zbog toga što sadržaj nije ugrožen ukoliko se telefon pokvari.

Premestite važan sadržaj na drugi uređaj ili klaud

Ukoliko su vam se u telefonu nagomilale fotografije i video snimci, bilo bi dobro da onaj sadržaj koji smatrate važnim prebacite na računar ili eksterni hard disk kako se ne bi dogodilo da ih slučajno obrišete iz memorije telefona. Osim na računar, ukoliko imate mogućnost, sadržaj možete prebaciti i na klaud. Čuvanje na klaudu je dobro i zbog toga što je sadržaj bezbedan i u slučaju gubitka uređaja.

Optimizujte telefon

Noviji modeli pametnih telefona u podešavanjima imaju mogućnost optimizacije telefona, odnosno poboljšanja najvažnijih funkcija telefona. Tokom optimizacije se pravi dijagnostika telefona, zatvaraju se aplikacije koje bespotrebno opterećuju telefon, a brišu se i neki podaci koji nisu neophodni za rad uređaja.

Obrišite nepotrebne fotografije i video snimke

Ako vam je memorija i dalje opterećena, moraćete da obrišete fotografije i video snimke koji vam nisu potrebni. Najbolje je da počnete od šaljivih slika i snimaka koje su vam poslali prijatelji i kolege, naročito ukoliko ste članovi više grupa u kojima je komunikacija intenzivna. Preporuka je da prvo brišete video snimke jer oni zauzimaju više prostora.

недеља, 03. децембар 2023.
3° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке