Zbog zloupotreba korisnici brišu naloge sa „Fejsbuka“, Zakerberg se ne oglašava

Američki zvaničnici pozivaju na istragu zbog toga što su lični podaci 50 miliona ljudi sa „Fejsbuka“ prikupljeni i zloupotrebljeni bez odobrenja, dok se kampanja #DeleteFacebook zahuktava, a Mark Zakerberg i dalje bez komentara.

„Fejsbuk“ je objavio da će nezavisni tim digitalnih forenzičara sprovesti istragu i pokušati da ustanovi da li kompanija „Kembridž analitika“ i dalje raspolaže spornim podacima, koje je nabavila od kompanije "Global Science Research", prenosi Gardijan.

„Ako podaci i dalje postoje, to bi bilo teško kršenje pravila upotrebe Fejsbuka i neprihvatljivo kršenje poverenja i obaveza koje su ove grupacije preuzele“, naveo je „Fejsbuk“ u saopštenju.

Angažovanje forenzičara i ta rečenica iz saopštenja teško da će biti dovoljni da se ugasi požar, pa zvanicnici u SAD i Velikoj Britaniji pozivaju prvog čoveka „Fejsbuka“ Marka Zakerberga da svedoči.

„Vreme je da prestane da se krije iza profila na Fejsbuku“, naveo je britanski poslanik konzervativaca Demjan Kolins, predsednik komiteta za digitalni razoj, kulturu, medije i sport.

Kolins je samo jedan od zvaničnika koji je pozvao državne organe da sprovedu istragu, ali i da saslušaju čelnike iz drugih aj-ti giganata poput „Tvitera“ i „Gugla“.

Borbu istovremeno vode i povređeni korisnici kroz kampanju #DeleteFacebook čija je glavna poruka da je Fejsbuk u najboljem slučaju nešto zbog čega uzalud trošite svoje vreme, a u najgorem slučaju nešto što vam zaista nanosi štetu i narušava privatnost (kao u slučaju ovog skandala).

Objavljuju se uputstva na internetu kako da „nestanete“ sa Fejsbuka, a postoje pozivi i da se korisnici odreknu i drugih servisa koji imaju veze sa Zakerbergovom mrežom – Instagrama i Votsapa.

Brisanja naloga sa Fejsbuka je jednostavno, ali uvek postoji opasnost, navodi se u upozorenjima na mrežama i internetu, da se nikada ne možete potpuno ukloniti sve što je dato Fejsbuku, jer postoji takozvani „nalog u senci“ gde se skladište navike korisnika, odnosi sa drugim ljudima i slično.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво