Читај ми!

Svi mogu da naprave Nasinu svemirsku raketu

NASA će za koji dan objaviti ogromnu bazu podataka, uz pomoć koje će svako ko je ikada sanjao o tome da putuje u svemir moći da napravi svoj prevoz. Softver za više od 1.000 projekata obuhvata rakete, rovere, simulatore klime i kriogene sisteme.

Svako ko je ikada sanjao o tome da putuje u svemir, sam može da napravi svoj prevoz, a u tome će mu pomoći Nasa, piše Dejli mejl.

U četvrtak 10. aprila, svemirska agencija će objaviti ogromnu bazu podataka ističući gde može da se pronađe softver za više od 1.000 njihovih projekata.

Projekti uključuju rakete, rovere, simulatore klime i kriogene sisteme. „Prikupili smo ogromnu količinu softverskih projekata, od dizajnerskih alata do sistema koji kontrolišu robote“, kaže Danijel Lokni, izvešni direktor Programa za transfer tehnologije u Nasa.

Baza će se nalaziti na sajtu technology.nasa.gov.

Svi kodovi biće besplatni, ali svako ko želi da im pristupi, moraće da ima specijalno odobrenje.

Mnogi su već dostupni na internetu, ali ih je teško pronaći jer nisu okupljeni na jednom mestu.

„Ljudi će moći da sastavljaju svoju raketu, a dolari ne idu samo u svemir, oni se vraćaju u vidu primene na Zemlji“, ističe Lokni.

Jedan od glavnih ciljeva baze podataka je razvoj tehnologije, koja će moći da se prenosi u druge sektore. Naučnici se nadaju da će pomoći preduzetnicima da krenu u novom pravcu i stvore nove koncepte.

Nova baza podataka kodova je rezultat naređenja predsednika SAD Baraka Obame iz 2011. godine, da federalne agencije ubrzaju transfer tehnologije.

Lokni očekuje da će tako javnosti biti dostupni i mnogi drugi projekti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво