среда, 21.07.2010, 07:17 -> 07:42
Bubašvabe i bodljikavo prase na meniju
Anđelina Džoli je jela bubašvabe, Ernest Hemingvej bodljikavo prase, a Erol Flin krokodile, piše u novoj knjizi braće Džejkob o neobičnim jelima u kojima su uživale slavne ličnosti.
Nije redak slučaj da poznati jedu poprilično čudne obroke, barem sudeći po novoj knjizi braće Metjua i Marka Džejkoba, nazvane „Šta su velikani jeli: Neobična istorija hrane i slave", prenosi britanski Dejli telegraf.
U ovoj knjizi, nastaloj posle dvogodišnjeg istraživanja, braća Džejkob su otkrila šta se sve moglo naći na meniju poznatih glumaca, pevača i političara.
Tako u knjizi piše da je Anđelina Džoli u Kambodži unosila proteine na nesvakidašnji način, u formi bubašvaba, što većini ljudi verovatno nikada ne bi palo na pamet.
Takođe, autori otkrivaju i da Elvis Prisli nikada nije sekao svoju hranu.
Poprilično čudnu naviku imao je i glumac Geri Kuper, koji je svako jutro proždirao celu konzervu kiselog kupusa.
Zatim, tu je još jedna Holivudska zvezda, Bet Dejvis, koja je toliko volela krompire da je čak dobila i nadimak „Krtola".
U knjizi braće Džejkob piše da je Napoleon bio jedan od prvih ljudi koji je uživao u prženim bananama potopljenim u rum, dok je Aleksandar Veliki zabranio svojim vojnicima da žvaću lišće nane da se ne bi previše seksualno uzbudili, što može i da zasmeta tokom bitke.
Autori knjige su izračunali i da je Lučano Pavaroti, koji je bio poznat po ljubavi prema testenini, tokom pevačke karijere izgubio i dobio oko 2.500 kilograma.
Velika slava i velika opsesija
„Iako je u našoj kulturi običaj da se svi bave hranom, ako pogledate prosečnu biografiju neke slavne ličnosti, tamo obično piše vrlo malo ili ništa o njenoj ishrani. Ipak, mi smo znali da tu ima nešto, pa se nismo libili da 'kopamo'", objasnio je Metju Džejkob.
„Poznati mogu da budu opsednuti hranom, mada bi bilo logično da se bave važnijim stvarima", dodao je Metju.
Među izbirljivijima je bio i pevač „Nirvane" Kurt Kobejn koji je najviše voleo makarone sa sirom, ali samo proizvode kompanije „kraft".
Metju Džejkob je rekao da njegova omiljena priča o hrani potiče iz 1965. godine, kada je astronaut NASA Džon Jang prokrijumčario sendvič sa govedinom u svemir tokom misije Džemini 3.
Kada su ušli u orbitu, Jang je izvadio skriveni sendvič i dao ga kolegi Gasu Grisomu, na zaprepašćenje tehničara američke svemirske agencije koji su se plašili da bi mrvice mogle da oštete osetljive instrumente i da izazovu katastrofu.
Grisom je kasnije rekao da je baš uživao u tom obroku, ali da je nadređenima morao da obeća da više neće biti sendviča na svemirskim misijama.
Drugi brat, Mark Džejkobs, smatra da ishrana može da pokaže kakva je neko osoba.
„Na primer, tu je priča o Polu Njumanu koji je izašao na romantičnu večeru sa glumicom Džoanom Vudvord. Kako mu se nije svidelo kako je salata začinjena, Njuman je otišao u kupatilo, oprao je, a zatim napravio svoj dresing. Svi znamo šta je bilo posle (njih dvoje su bili u srećnom braku pola veka)."
Zagorelo je dobro, baš kao meso krokodila
Sudeći po knjizi, Elvis Prisli je imao još jednu osobenost, jer je zahtevao da svi njegovi obroci budu prepečeni. Zato, kada bi Elvis rekao da je nešto zagorelo, to bi zapravo bio kompliment kuvaru.
Takođe, Erol Flin, glumac rođen u Australiji, je za meso krokodila govorio da je „izvrsno, kao mladi jastog ili račić".
Braća Džejkob otkrivaju i da je jedina primedba Anđeline Džoli na bubašvabe da imaju šiljast deo na stomaku, koji morate da otkinete.
Još jedan zanimljiv podatak iz knjige „Šta su velikani jeli: Neobična istorija hrane i slave", je taj da je Ernest Hemingvej sa 13 godina upucao bodljikavo prase, a njegov tata ga je za kaznu naterao da ga posle toga pojede.
Po informacijama braće Džejkob, još jedan ekstreman slučaj je bokser Džo Luis, koji je od jedne klanice iz Čikaga dobijao krv koju je pio da bi očvrsnuo.
Poslednji zanimljivi primer je predsednik Džordž Buš Stariji koji je po stupanju na funkciju izbacio njegovo najomraženije povrće iz Bele kuće i rekao: „Ja sam predsednik SAD i više neću da jedem brokoli".
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар