Читај ми!

Sportista, glumac i osuđeni kriminalac – O Džej Simpson preminuo u 77. godini

Kako je saopštila porodica, O Džej Simpson je izgubio bitku sa kancerom i, okružen najbližima, preminuo u 77. godini.

Porodica zvezde američkog fudbala saopštila je da je O Džej Simpson preminuo posle borbe sa kancerom. Mediji prenose da je bolovao od raka prostate.

„Desetog aprila, Orental Džejms Simpson izgubio je bitku sa kancerom. Bio je okružen decom i unucima u poslednjim trenucima. Porodica moli da se u narednom periodu poštuje njena privatnost", objavljeno je na mreži Iks.

Orental Džejms Simpson rođen je 9. jula 1947. godine u San Francisku. Osim što je bio igrač američkog fudbala, komentator i glumac, bio je i osuđeni kriminalac, poznat po krivičnom postupku i oslobađajućoj presudi za ubistvo svoje bivše supruge Nikol Braun Simpson i njenog prijatelja Rona Goldmana. Simpson je kasnije proglašen odgovornim u građanskom suđenju za njihovu smrt.

Pohađao je Univerzitet Južne Kalifornije gde je igrao američki fudbal i osvojio Hajsmanov trofej 1968. godine. Profesionalno je igrao kao raninbek u NFL tokom 11 sezona, pre svega sa Bafalo Bilsima.

Igrao je i za San Francisko fortinajnerse od 1978. do 1979, a 1973, postao je prvi NFL igrač koji je u sezoni pretrčao više od 2.000 jardi. Drži rekord za „jard-po-igri” prosek u pojedinačnoj sezoni, koji iznosi 143,1.

Simpson je primljen u Kuću slavnih koledž fudbala 1983. godine i u Kuću slavnih profesionalnog fudbala 1985. godine. Nakon što se povukao iz američkog fudbala, započeo je novu karijeru kao glumac i sportski komentator.

Godine 1997. građanski sud je presudio protiv njega određujući kaznu od 33,5 miliona dolara, a 2000. Simpson se preselio na Floridu kako bi izbegao dalja plaćanja po presudi o odgovornosti, i živeo je u Majamiju.

Uhapšen 2007. godine u Las Vegasu. Osuđen je na 33 godine zatvora, a kaznu je izdržao u Kazneno-popravnom zavodu Lovelok.

Simpsonu je odobrena uslovna sloboda 20. jula 2017, a stekao je pravo na puštanje iz zatvora 1. oktobra 2017, kada je i oslobođen.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара