Читај ми!

Preminula Tina Tarner

Muzička zvezda Tina Tarner preminula je u 84. godini, u Švajcarskoj, posle duže bolesti, saopštio je njen portparol.

„Tina Tarner, kraljica rokenrola, umrla je danas nakon duge bolesti u svom domu u Kisnahtu kod Ciriha, u Švajcarskoj. Svet je izgubio muzičku legendu i uzor", navodi se u izjavi predstavnika preminule pevačice.

Poslednjih godina borila se s posledicama raka creva, koji joj je dijagnostikovan 2016, dok joj je 2017. godine transplantiran bubreg.

Tarnerova je stekla slavu i postala je jedan od najvećih izvođača na svetu kao solo-umetnik i jedna od ključnih pop-ikona 1980-ih godina.

Tarnerova je potvrdila i pojačala ulogu crnkinja u rokenrolu, definišući eru muzike u kojoj je stvarala do te mere da je Mik Džeger priznao da mu je bila inspiracija.

Posle dve decenije rada sa svojim mužem, za kojeg se ispostavilo da ima nasilan karakter, Ajkom Tarnerom, krenula je kroz karijeru sama i – posle nekoliko neuspešnih početaka – postala je jedna od ključnih pop-ikona 1980-ih sa albumom Private dancer.

Njen život je zabeležen u tri memoara, biografskom filmu, džuboks mjuziklu, a 2021. godine u dokumentarnom filmu Tina.

„Njen muzički lik je uvek bio nabijena kombinacija misterije, kao i lagane melanholije pomešane sa jakom vitalnošću koja je često koketirala sa opasnošću“, napisala je naučnica Dafni A. Bruks za Gardijan 2018.

Branje pamuka i Ajk

Tina Tarner je rođena kao Ana Mej Bulok 26. novembra 1939. godine i odrasla je u Natbušu u Tenesiju, gde je, kako je govorila, kao dete brala pamuk sa svojom porodicom.

Pevala je u crkvenom horu malog grada, a nakon što su njeni vokalni talenti postali očigledni, Ajk Tarner joj daje umetničko ime Tina Tarner, koje je zaštitio. Karijeru je počela sa 19 godina kao pevačica i prateći vokal u "Kings of Rhythm" sa Ajkom Tarnerom i prvim singlom Mala En (Little Ann).

„Moja veza sa Ajkom bila je osuđena na propast onog dana kada je shvatio da ću mu zarađivati novac. Morao je da me kontroliše, ekonomski i psihološki, tako da ga nikada ne bih mogla ostaviti“, napisala je Tarnerova u svojoj biografiji Moja ljubavna priča iz 2018.

Debitovala je pod tim imenom sa singlom Ajka i Tine Tarner A Fool n Love, u julu 1960. godine, koji se probio u top 30 u SAD i započeo niz respektabilnih pozicija na top-listama.

Godine 1964. potpisali su ugovor sa Warner Bros imprint Loma Records koji je objavio njihov prvi album na top listama: Live! The Ike & Tina Turner Show.

Muzička sila

U drugoj polovini 60-ih, duo je sarađivao sa mnogim velikim imenima iz sveta roka kao što su Fil Spektor, Rolingstonsi, Dejvid Bouvi, Elton Džon…

Dvojac je sedamdesetih godina prošlog veka bio svojevrsna muzička sila koja je bila na vrhu top lista i osvajala Gremi – a to je bila trka koja se završila kada je Tarnerova napustila Ajka, koji je bio konstantno nasilan.

Njeni najveći muzički hitovi u karijeri su Simply the best, Proud Marry, I don't Wanna Loose you, 1984, What's Love Got to Do with it, I Can't Stand the Rain, Help, River deep – Mountain High – singl koji je otpevala sa Ajkom, We Don't Need Another Hero

Tina Tarner je jedna od najpopularnijih pevačica na svetu sa više od 180 miliona primeraka prodatih albuma širom sveta.

Oprobala se i na filmu pa je tako igrala u ostvarenjima Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, Pobesneli Maks, Poslednji akcioni heroj...

Tina Tarner je dobila osan Gremi nagrada, mesto u muzeju Rock and Roll Hall of Fame, a časopis Roling stoun ju je svrstao u Listu besmrtnika – najvećih izvođača svih vremena.

уторак, 16. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару