Читај ми!

Preminuo Kolin Kantvel, tvorac „eks-vinga“, „taj fajtera“ i zvezde smrti

Čovek čije su dizajnerske ideje obeležile kultne filmove poput „Odiseje u svemiru“ i „Ratova zvezda“ – Kolin Kantvel preminuo je u 91. godini.

Sijera Dal, njegova višedecenijska partnerka, potvrdila je za Holivud reporter da je Kantvel preminuo u svom domu u Koloradu.

Rođen 1932. godine u San Francisku, Kantvel je završio Univerzitet u Kaliforniji na smeru za animaciju. Pohađao je i Arhitektonsku školu „Frenk Lojd Rajt“.

Šezdesetih godina radio je u Nasi, a tokom sletanja na Mesec 1969. godine bio je zadužen za prenos najnovijih informacija Volteru Kronkajtu dok je uživo prenosio program.

Tih godina počeo je da radi i u Holivudu, uključujući Odiseju u svemiru Stenlija Kjubrika. Kantvel je postao prijatelj sa legendarnih rediteljem i imao veliki uticaj na neke scene.

„Blisko sam sarađivao sa Stenlijem i ubedio ga da ne počinje film sa 20-minutnom raspravom za konferencijskim stolom“, obelodanio je jednom prilikom Kantvel, a on je takođe odgovoran za dramatičnu početnu kultnu scenu filma, kolokvijalno nazvanu „Zorom čoveka“.

Više od pet godina kasnije upoznali su ga sa Džordžom Lukasom koji je radio na Ratovima zvezda. Kantvel se bacio na posao i dizajnirao brojne letelice „eks-ving“, „taj fajter“, kao i zvezdu smrti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво