Ljubivoje Ršumović: Zlatibor ima tajnu koju treba da otkrijete

Rodni Zlatibor i mudrost njegovih stanovnika, komšija Ljubivoja Ršumovića u selu Ljubišu, ostavili su traga na njegovom stvaralaštvu. Danas rado odlazi tamo i svima nam preporučuje da se uputimo na ovu planinu koja obiluje lepotama.

Rođeni Zlatiborac, Ljubivoje Ršumović kaže da je ova planina puna raznih prirodnih lepota, ali i da ima i tajne zdravstvene pogodnosti: „To je konstelacija mineralnih materija u zemlji, vodi i vazduhu, to je predominacija magnezijuma nad kalcijumom. Upravo zbog toga se nekad može osetiti miris mora. To je zdravo za metabolizam i stvaranje krvi“. 

Njegovo selo Ljubiš se mnogo promenilo, kaže gost Beogradske hronike, uopšte, sela u celoj Srbiji su mnogo drugačija nego pre nekoliko decenija.

„Nema onih ljudi, pre svega, srdačnih, mudrih, pametnih koji su spremni u svako doba da pomognu komšiji da pokosi, poplasti, da spremi zimnicu. Ali svejedno, naseljava se u Ljubiš ruralni, taj seoski turizam i postoji mnogo razloga da se poseti Ljubiš, pored Sirogojna, Mećavnika Kusturičinog, sam Zlatibor je atraktivan i biće još atraktivniji kad bude izgrađena gondola do vrha Tornika“, ističe Ršumović.

Zlatibor i mudrost meštana u pesmama 

Zlatibor i mudrost njegovih stanovnika, komšija Ljubivoja Ršumovića u Ljubišu, ostavili su traga na njegovom stvaralaštvu.

„Sve ono što se nalazi u mom pesništvu za mlade ljude, za decu, a pogotovo u onome što sam pisao za odraslu publiku, posebno Sjaj na pragu, knjiga u kojoj sam neku mudrost koju sam dobio upravo i od svojih roditelja i od starijih ljudi u Ljubišu pretočio sam u stihove. To je nezaboravno. I ponavljam uvek da sve što sam uradio i što ću uraditi, jer ne prestajem da radim, sve vodi poreklo sa Zlatibora“, objasnio je poznati pesnik.

Prema njegovim rečima, deca su i danas, kao i pre pola veka, radoznala, u deci i danas radi božanski imperativ - nagon za igrom, trčanjem, trošenjem energije, otkrivanjem sveta.

„Teško je bilo roditeljima da objasne deci zašto odjednom ne mogu napolje, da se igraju sa ljubimcima u travi. Ja im čestitam“, navodi Ršumović.

Objasniti, ali i shvatiti da postoji neko jači od svih nas nije bilo lako.

„Kaži svoju muku“, važno je reći onima iz svoje okoline smatra Ršumović, jer kad čovek bilo mlad bilo star kaže svoju muku, on pola svoje muke na neki volšeban način prebacuje na onog koji sluša.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво